Все буде Україна!

Як працюватимуть українські водосховища у березні 2021 року

Як працюватимуть українські водосховища у березні 2021 року

03-03-2021
2 березня відбулося онлайн-засідання Міжвідомчої комісії при Держводагентстві України, в якому взяли участь фахівці Укргідроенерго. У ході засідання було визначено режим роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на березень 2021 року

У лютому 2021 року каскад дніпровських водосховищ працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, та станом на 1 березня його наповнення складає 87,4% від проєктного.

Варто зазначити, що у зв’язку із збільшенням припливу води в лютому поточного року було скориговано рівень Каховського водосховища станом на 1 березня в межах 15,70-15,80 м БС, що не суперечить Правилам експлуатації водосховищ Дніпровського каскаду.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у березні очікується в середньому 1450 м3/с, або 99% від норми (норма березня – 1455 м3/с).

Враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на березень 2021 року, з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія узгодила наступний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ на березень 2021 року.

Київське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 квітня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,30-102,40 м БС.

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст метро) не більше ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом березня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі поступового наповнення. Станом на 1 квітня рівень води у водосховищі має бути в межах 79,30-79,40 м БС.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,5-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

Каховське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 квітня рівень у водосховищі має бути в межах 15,55-15,65 м БС.

Дністровське водосховище: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф Нижньодністровської ГЕС витратами не менше ніж 110-120 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховищ можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Режим роботи Дністровського водосховища на лютий 2021 року 

Як Київська ГЕС врятувала Київ від затоплень

Міжнародна комісія з великих гребель проінспектувала ДніпроГЕС

 

Поділитися: