Все буде Україна!

Як проходить водопілля 2021 року?

Як проходить водопілля 2021 року?

13-04-2021
Згідно з прогнозом, з 1 березня до початку червня водопілля річки Дніпро буде нижчими за середні показники і становитиме 16 – 20 км³.

Упродовж останнього осінньо-зимового періоду склалися кращі за попередні роки умови для формування весняного водопілля. Так, снігу протягом зими накопичилося мало, ґрунт промерз на незначну глибину, а верхній його шар був зволожений більше.

У березні в басейні Дніпра до Києва склалися несприятливі умови для формування весняного стоку. Загалом березень був тепліший за кліматичну норму на 1,0-2,30 С та відзначався нестачею опадів. В середньому за перший місяць весни тут випало 91% норми опадів.

«У березні відбувалось поступове наповнення дніпровського каскаду. Вільний об’єм водосховищ зменшився і на 31 березня становив 4 км³. Для прикладу, у 2020 році цей показник становив 3,2, у 2019 – 4,7, а у 2018 – 6,4 км³», – коментує директор департаменту експлуатації Укргідроенерго Володимир Сергієнко.

В басейні Дністра – за інформацією Укргідрометцентра – березень характеризувався вищою за норму температурою повітря та достатньою кількістю опадів, що становила подекуди від 110 до 216% місячної норми.

На Дністрі весняне водопілля визначалося таненням більших за норму снігозапасів. Та й формування весняного водопілля цьогоріч розпочалося близько 23-24 лютого, що на 2-3 тижні раніше середніх строків.

З 5 квітня 2021 року за рішенням Міжвідомчої комісії розпочато екологічний попуск з Дністровського водосховища у пониззя Дністра. Виконання зазначеного екологічного попуску здійснюється з урахуванням пріоритету екологічних вимог над енергетичними потребами.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

В Укргідроенерго готові до пропуску весняного водопілля 2021 

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у засіданні басейнової ради нижнього Дніпра 

Як працюватимуть українські водосховища у березні 2021 року

Фотогалерея

Поділитися: