Все буде Україна!

Як розвивати українську енергетику у синергії з екологічним законодавством Європи?

Як розвивати українську енергетику у синергії з екологічним законодавством Європи?

29-03-2018
За ініціативи Глобального екологічного фонду та ОБСЄ нещодавно в ПрАТ «Укргідроенерго» відбувся тренінг «Нове екологічне законодавство України та що це означає для розвитку гідроенергетики».

Участь у тренінгу взяли експерти проекту ЄС «APENA», що спеціалізуються на апроксимації напрацьованого екологічного законодавства ЄС в Україні - Олексій Ярошевич та Сергій Вихрист, координатори проектів ОБСЄ - Тамара Кутонова, Ганна Плотнікова та Ганна Жовтенко, а також фахівці різних ланок Укргідроенерго.

Під час тренінгу  учасники обговорювали імплементацію «водних» директив, які увійшли до Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, котра набула чинності з  листопада 2014 року. Зокрема, увагу було зосереджено на Водній рамковій директиві, згідно з якою мають бути створені плани управління річковими басейнами. Так під час семінару доповідачі розповіли учасникам про гідрографічне районування території України та басейновий принцип управління водними ресурсами, провели аналіз щодо різниці радянської Схеми комплексного використання і охорони водних ресурсів від Плану управління басейном річки.

«ПУРБ відрізняється від радянської схеми досягненням конкретними масивами вод щонайменше «доброго» екологічного стану завдяки впровадженню необхідних заходів в рівній мірі, враховуючи екологічні, економічні та соціальні фактори», - підкреслив Олексій Ярошевич.

Відтак, серед основних екологічних цілей при створенні планів управління річковими басейнами спеціалісти навели наступні досягнення: доброго екологічного та хімічного статусу поверхневих водних масивів, екологічного потенціалу та хімічного статусу істотно змінених та штучних водних масивів, добрий статус підземних водних масивів.

Також на тренінгу було висвітлено питання головних принципів стійкого розвитку гідроенергетики в ЄС, зокрема фахівці визначили наступні:

  • розвиток гідроенергетики має базуватися на балансі між екологічними, економічними та соціальними факторами;
  • реконструкція існуючих ГЕС має бути спрямована не тільки на збільшення виробництва енергії, а також покращення екологічної ситуації;
  • при будівництві ГЕС мають бути враховані ділянки річок, де заборонено будівництво, а там, де дозволено, оцінено за спеціальною схемою;
  • мають бути розроблені комплексні заходи для зменшення негативного впливу, зокрема: оптимізація екологічного стоку/витрат води, оптимізація та зменшення коливань рівнів води нижче ГЕС, забезпечення транспорту носіїв та створення рибоходів.

Наприкінці тренінгу Сергій Вихрист презентував детальну доповідь щодо визначення необхідності та процедури проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО) та оцінки впливу на довкілля (ОВД) в Україні.

Варто зазначити, що проведення тренінгу проходило в рамках впровадження екологічної політики ПрАТ «Укргідроенерго».

Поділитися: