Все буде Україна!

Як захистити об’єкти критичної інфраструктури від кібератак? Енергетики обмінялись досвідом щодо охорони стратегічних об'єктів

Як захистити об’єкти критичної інфраструктури від кібератак? Енергетики обмінялись досвідом щодо охорони стратегічних об'єктів

12-10-2021
Фахівці Укргідроенерго взяли участь у круглому столі «Інноваційні системи охорони периметра об’єктів критичної інфраструктури України», на якому представлено останні розробки в галузі охорони стратегічних об'єктів.

Як свідчить статистика, за останні шість років у світі в 57 разів збільшилася кількість кібератак. Тому країни змушені посилювати захист стратегічно важливих підприємств та об’єктів критичної інфраструктури. Наразі найрозвиненіші держави світу витрачають на кібербезпеку у 5 разів більше, ніж на інші напрямки ІТ-галузі. За оцінками фахівців вже у 2025 році ці витрати можуть сягнути 10, 5 трильйонів доларів. В цьому контексті Україні необхідно якнайшвидше нарощувати кіберзахист об’єктів критичної інфраструктури.  

За словами заступника міністра енергетики Євгена Владімірова, відомство активно протидіє глобальним викликам. На найбільших підприємствах енергетичної галузі з 2017 року розбудовуються потужні кіберцентри.

«Наразі у нас вже готова концепція забезпечення кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури енергетичного сектору. Також своїм наказом ми вже затвердили перелік об’єктів критичної інфраструктури енергетичної галузі», - прокоментував заступник міністра енергетики.

Під час заходу заступник директора департаменту фізичного захисту, режиму та безпеки Укргідроенерго Ярослав Жук поділився досвідом щодо системного підходу компанії до охорони периметру енергетичних об’єктів з метою виявлення та попередження несанкціонованого проникнення в заборонену зону. Інтегровані в єдиний інформаційний центр підсистеми контролю та управління доступом, охоронної сигналізації та відеоспостереження забезпечують багатофакторний контроль ближніх та дальніх рубежів, інтелектуальний аналіз тривог, оперативне реагування на інциденти.

круглий стіл

«В Укргідроенерго до охорони периметра підійшли системно. Система, завданням якої є своєчасне виявлення та  недопущення несанкціонованого проникнення в заборонену зону, складається з підсистеми контролю та управління доступом, підсистеми охоронної сигналізації, підсистеми відеоспостереження та автоматизованого робочого місця оператора. Оператор може отримати всю інформацію про безпеку об’єкта в єдиній точці та прийняти відповідне рішення», - зазначив під час виступу Ярослав Жук.

На  заході  експерти  також визначили передові підходи захисту об’єктів критичної інфраструктури, серед яких організація детекції незаконного порушення лінії периметра, найновіші можливості систем відеоаналітики на базі нейронних мереж, контроль доступу за допомогою безконтактної біоідентифікації, захист комп’ютерних систем для обробки таємної, службової та конфіденційної інформації, а також безперебійне живлення для комплексних систем безпеки.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Київська ТПП

Читайте також: 

Співробітники Укргідроенерго обговорили актуальні питання з кібербезпеки в рамках «Cisco Dialog Day»

Укргідроенерго працює над посиленням інформаційної безпеки об’єктів гідроенергетики

Кібербезпека в енергетичному секторі: які виклики стоять перед об’єктами критичної інфраструктури?

 

 

Поділитися: