Все буде Україна!

Як залучити інвестиції в модернізацію електромереж?

Як залучити інвестиції в модернізацію електромереж?

15-04-2021
Гідроенергетики долучилися до професійної дискусії щодо забезпечення надійності роботи систем розподілу електричної енергії в Україні в рамках онлайн зустрічі Energy Freedom, організованої бізнес-спільнотою Energy Club.

Під час дискусії представники державних органів, генеруючих підприємств  та експертна спільнота проаналізували здійснені державою кроки задля забезпечення надійної та безперебійної роботи систем розподілу електричної енергії в коротко- та довготерміновій перспективі.

Зокрема йшлося про введення у 2020 році моделі стимулюючого тарифоутворення (т. зв. "RAB-модель" – ред. ) для операторів систем розподілу електричної енергії, яка має на меті  стимулювати  інвестиції в модернізацію електромереж і покращення енергетичної інфраструктури країни. RAB-модель регулювання дозволить оновити інфраструктуру мереж, покращити якість електропостачання для різних категорій споживачів, здешевити розподіл електричної енергії шляхом зменшення втрат у мережах, а також поліпшити інвестиційну привабливість України.

«Наша компанія зацікавлена в належному та сталому розвитку системи розподілу електроенергії.  Оскільки Об’єднана енергосистема країни має розгалужену структуру  ліній електропередач,  через розподільчі мережі Товариства постійно передаються транзитом великі обсяги електричної енергії. Це дозволяє мати чітку централізовану систему, в яку об’єднані декілька потужних електростанцій, електричну енергію від яких транспортують споживачеві. Наразі єдиним механізмом підтримки мереж в інтересах операторів системи розподілу є укладення договорів на спільне використання технологічних електричних мереж. Кошти на утримання мереж передбачаються в тарифі Оператора системи розподілу, що призводить до збільшення вартості для кінцевого споживача. Тож розподільчим компаніям необхідно інвестувати в сучасне обладнання, що, в кінцевому рахунку, призведе до зниження тарифів», - зазначив за підсумками зустрічі заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький.

Нагадаємо, з метою сприяння сталого розвитку енергетичної галузі країни Укргідроенерго приєдналося до бізнес-спільноти «ENERGY CLUB», яка об’єднує лідерів енергетичного ринку країни та створює комунікації між його стейкхолдерами. Метою діяльності «ENERGY CLUB» є забезпечення зміцнення позицій України як інвестиційно привабливої держави, демонстрація ролі енергетичної галузі як одного з елементів системи державної безпеки, а також створення сприятливих умов для розвитку нових проєктів галузі та надходження інвестицій для розвитку української економіки.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Фахівці Укргідроенерго долучилися до обговорення проблем роботи ринку електроенергії

В Укргідроенерго підбили підсумки комерційної діяльності компанії у новому ринку електроенергії 

Єдиний підхід до розподілу обов’язків в існуючій моделі ПСО застосувати неможливо

 

Поділитися: