Все буде Україна!

Ярослав Касьянюк: «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС увійшов в опалювальний сезон в максимальній готовності»

Ярослав Касьянюк: «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС увійшов в опалювальний сезон в максимальній готовності»

21-12-2023
Касьянюк
Цей рік був дуже непростим для всіх українців. Але особливо 2023 рік видався складним для енергетиків. Теракт на Каховській ГЕС, ракетні обстріли, аномальний зимовий паводок та рекордне весняне водопілля. З цими викликами зіткнулися цьогоріч гідроенергетики. Та попри все це станції Укргідроенерго продовжують виконувати всі взяті на себе обов’язки. Про те, яким цей рік був для Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС розповідає директор філії - Ярослав Касьянюк.

- Цей рік, на жаль, дуже складний у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Ярослав Леонідович розкажіть, як це позначилось на роботі станції під час нештатних ситуацій на початку року?

- Через часті обстріли всі роботи на період повітряної тривоги призупинялися, а після завершення знову поновлювалися. Але всі співробітники, як один механізм, забезпечували безперебійну роботу станції та незважаючи на небезпеку щодня продовжують виконувати свою роботу і  нести світло в кожну домівку. Під час блекаутів ГЕС і ГАЕС зіграли одну із ключових ролей. Бо, коли в ОЕС не вистачає потужностей саме гідроелектростанції збалансовували енергосистему. Гідроелектростанції – це той аварійний резерв, який може надати необхідну кількість електроенергії для підтримки роботи атомних станцій та інших видів генерації. Також для того, щоб легше було переживати моменти коли не було світла ми організували пункти обігріву «Острівці тепла і світла». Де працівники станції та мешканці міста могли погрітися, підзарядити телефони, вийти на зв’язок з рідними та завдяки швидкісний мережі інтернет попрацювати.

- На цей рік випало багато викликів. Зокрема, нетиповий зимовий паводок та рекордне весняне водопілля. Яким чином відбувалася організація роботи на станції?

- Так, дійсно цьогоріч аномальний зимовий паводок перейшов у потужне водопілля. Але ми були готові прийняти цей виклик. Було проведено відповідні підготовчі роботи на всіх станціях. Ми тримали питання на контролі. Фахівці здійснювали нагляд за технічним станом гідроспоруд та цілодобово спостерігали за гідрологічною обстановкою у режимі 24/7. Для того, аби уникнути масштабних підтоплень  населених пунктів вздовж річок – на гідроелектростанціях здійснювали контрольовані скиди води. Перша хвиля водопілля і його пік припали на середину квітня. Тоді частка ГЕС у структурі виробництва електроенергії у певний період часу сягала 20%. Для порівняння на кінець березня частка гідроелектростанцій в системі становила понад 10 %, як і в довоєнні часи. У травні розпочалась друга хвиля водопілля, однак вона була значно менша за попередню. Аварійних підтоплень під час другої хвилі не фіксувалось. При цьому усі ГЕС та ГАЕС спрямовували свою роботу  на забезпечення балансуючим резервом Об’єднаної енергосистеми України.

- Ярославе Леонідовичу розкажіть, будь ласка, як реалізовувалися  плани по ремонту та реконструкції на станції протягом 2023 року?

- Під час проведення ремонтних робіт ми реалізовували не лише стратегію розвитку, а стратегію відновлення та захисту. На сьогодні плани, які ми ставили на початку року, повністю реалізовані. Впродовж цього року ми максимально приділили увагу активній підготовці до осінньо-зимового періоду. Всі сили були спрямовані на те, аби підготувати обладнання до подальшої ефективної і безперебійної експлуатації в осінньо-зимовий період. Також для недопущення виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема в період ОЗП, компанія також працює над  реалізацією низки заходів у сфері цивільного захисту, техногенної безпеки, протипожежного захисту та аварійного реагування  на ГЕС та ГАЕС.

- Сьогодні бачимо активну  волонтерську допомогу для наших бійців на передовій. Чи організовується допомога для ЗСУ від філії?

 - Звісно. Первинна профспілкова організація та працівники станції активно підтримують військових, в тому числі, і наших співробітників, які  вступили до лав ЗСУ. Допомагаємо, як фінансово так і закуповуємо та передаємо амуніцію, сезонний одяг, взуття, медикаменти. Працівниці станції дуже часто випікають різні смаколики та передають хлопцям на передову. Вважаємо, що така підтримка є дуже необхідною та важливою. Ми постійно тримаємо надійний тил тут працюючи на своєму фронті, а допомога військовим – це невелике дякуємо за їхню надважливу роботу та віримо в нашу спільну перемогу.

- Ярославе Леонідовичу, як вдається підтримати співробітників у такі часи?

– Для мене, як для керівника, важливо не лише забезпечити безпечне перебування всіх фахівців на робочих місцях, а підтримати кожного коли це необхідно. Неодноразово разом з первинною профспілковою організацією допомагали  нашим працівникам,  які потрапили в складні життєві обставини та у яких були пошкоджені житлові будинки внаслідок воєнно-бойових дій на нашій території. Постійно підтримуємо зв'язок з нашими співробітниками, які вступили до лав ЗСУ, щоб максимально ефективно організувати підтримку для них.

Пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

 

Фотогалерея

Поділитися: