Все буде Україна!

ЄС опублікував умови майбутнього пілотного аукціону Європейського водневого банку

ЄС опублікував умови майбутнього пілотного аукціону Європейського водневого банку

06-09-2023
Європейська комісія опублікувала умови проведення пілотного аукціону на суму 800 мільйонів євро, спрямованого на підтримку європейського виробництва водню з відновлюваних джерел.

Як повідомляє Balkan green energy news, аукціон, який фінансується Інноваційним фондом під егідою Європейського водневого банку, планується відкрити 23 листопада.

Після консультацій із зацікавленими сторонами, що тривають з березня, публікація умов дає потенційним учасникам попередню інформацію про остаточну економічну схему аукціону і допомагає їм почати підготовку своїх заявок.

Згідно з планом, аукціон присудить до 800 мільйонів євро виробникам відновлюваного водню в Європейському економічному просторі. Підтримка надаватиметься у формі фіксованої премії, вираженої в євро за кілограм, за відновлюваний водень, вироблений упродовж десяти років роботи, таким чином зменшуючи розрив між собівартістю виробництва та готовністю платити за нього з боку споживачів.

Комісія підкреслила, що новий механізм аукціонів розширить портфель механізмів підтримки, які наразі надає Інноваційний фонд через гранти, допомогу в розробці проєктів та інші змішані фінансові інструменти.

«Якщо рівень участі в пілотному аукціоні буде високим, за ним послідують щорічні раунди аукціонів і він може бути розширений на чисті продукти, окрім відновлюваного водню. Очікується, що цей механізм присудження контрактів дозволить швидше впроваджувати інноваційні технології, необхідні для "зеленого" переходу, особливо в секторах, які важко піддаються скороченню», - йдеться в повідомленні виконавчого органу Європейського Союзу.

Аукціон покликаний досягти чотирьох цілей.

Одна з них - максимально ефективно і результативноскоротити розрив у вартості між відновлюваним і викопним воднем в ЄС шляхом виділення державної підтримки. Інша - створення умов для ціноутворення та формування ринку відновлюваного водню.

Третя мета - поєднати внутрішню пропозицію і попит на відновлюваний водень, знизити капітальні витрати і залучити приватний капітал.

Нарешті, короткі, економні та прозорі процедури повинні зменшити адміністративний тягар і витрати, вважають в комісії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Balkan green energy news

 

Поділитися: