Все буде Україна!

Європейські стандарти: гідроенергетики долучилися до обговорення заходів для оптимізації енергетичного ринку України

Європейські стандарти: гідроенергетики долучилися до обговорення заходів для оптимізації енергетичного ринку України

05-04-2024
12:00
USAID
Представники Укргідроенерго взяли участь у нараді «Оцінка в напрямку вдосконалення ринкової моделі та ролей ключових гравців у різних сегментах для підвищення конкуренції, ліквідності та приведення у відповідність до європейських тенденцій», організованій Проєктом енергетичної безпеки USAID.

Учасники ринку, експерти, представники органів державної влади та регулятора зібралися, аби розробити критичну оцінку стосовно удосконалення ринкової моделі та ролей ключових учасників у різних сегментах з метою покращення конкуренції, підвищення ліквідності, аналізу існуючої української ринкової структури для її відповідності ЄС, з урахуванням останніх тенденцій в покращенні ринкової структури ЄС.

Заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький наголосив на важливості таких зустрічей у зміцненні співпраці та вдосконаленні українського енергетичного сектору.

«Такі зустрічі створюють можливість оцінити поточний стан ринкової моделі та визначити ключові шляхи для підвищення конкурентоспроможності та ліквідності відповідно до європейських стандартів. Зазначу, що обмін саме такими досвідом та ідеями між учасниками, та подальше їх застосування, сприяє розвитку енергетичної галузі в Україні в цілому, та компанії Укргідроенерго зокрема», - зауважив Богдан Сухецький.

Відкриваючи засідання, заступниця директора Офісу критичної інфраструктури USAID Україна Kathleen Kirsch наголосила на важливості партнерства та спільної роботи з українськими колегами для зміцнення критичної інфраструктури країни. Вона також висловила готовність надати необхідну підтримку для розвитку енергетичного сектору України та зміцнення його безпеки.

«Мені дуже приємно відкривати цю першу зустріч та обговорення нової ініціативи з розробки критичного аналізу, який покращить ринкову модель в Україні та сприятиме, в кінцевому підсумку, інтеграції українського ринку з європейським. Наша мета – збільшити доступ до енергії, підвищити безпеку постачання та сприяти прозорій конкуренції. З 2018 року USAID співпрацює з українським Урядом, Міністерством енергетики, НКРЕКП та багатьма іншими ключовими гравцями енергетичного сектору, щоб сприяти повній інтеграції України до Європи. Я вважаю, що цей світ має бути не лише стабільним енергетично, але й екологічно стійким. Спільна робота з українськими партнерами дає впевненість, що ми рухаємося в потрібному напрямку, покращуючи якість життя для майбутніх поколінь і сприяючи сталому розвитку країни», - зазначила вона.

В свою чергу керівник напрямку «Електроенергетика та відновлювана енергетика» проєкту «Енергетична безпека України» Fatih Kölmek підкреслив, що розвиток відновлюваної енергетики є не лише необхідним, але й стратегічно важливим кроком для України в контексті енергетичної незалежності. Крім того, він зауважив, що співпраця з USAID та українськими партнерами в цій сфері відображає позитивний напрямок розвитку, спрямований на зміцнення енергетичної безпеки країни та впровадження сучасних технологій у галузі енергетики.

«В 2018 році в Україні розпочав роботу новий оптовий ринок електроенергії і це стало важливою віхою для інтеграції українського ринку в європейський. Втім, він має відповідати європейським очікуванням, тому ми підтримуватимемо зусилля України з підготовки більш гнучкої енергосистеми, зменшуючи використання вугілля і інших викопних видів палива», - зауважив він.

Член НКРЕКП Дмитро Коваленко наголосив на необхідності активного впровадження реформ в енергетичному секторі та важливості впровадження прозорих механізмів регулювання, які забезпечать стабільність та довіру на ринку електроенергії в Україні.

«Повна інтеграція українського енергетичного ринку з європейським – повний пріоритет. Ми вдячні нашим нашому надійному партнеру USAID за продуктивну співпрацю в проведенні енергетичних реформ. На сьогодні актуальним є постійний аналіз тенденцій та змін в енергетиці Європейського співтовариства. Для нас важливо оцінити шляхи вдосконалення саме українського ринку відповідно до європейських тенденцій», - зазначив Дмитро Коваленко.

За результатами низки засідань з цього питання буде розроблено Звіт, який включатиме оцінку існуючої структури ринку електричної енергії України на відповідність внутрішньому ринку ЄС,    оцінку змін в структурі ринку ЄС, запропонованих Єврокомісією, а також наслідки для ринку електричної енергії України, який інтегрується в ринок ЄС. Окрім того, критичну оцінку та рекомендації щодо конкуренції, ліквідності, концентрації та ролі різних учасників на українському ринку електричної енергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: