Все буде Україна!

Європейський досвід для України: фахівці Укргідроенерго в Нідерландах ознайомилися з новими підходами управління водними ресурсами

Європейський досвід для України: фахівці Укргідроенерго в Нідерландах ознайомилися з новими підходами управління водними ресурсами

28-06-2024
Нідерланди
Експерти Укргідроенерго провели першу технічну місію в рамках співпраці з Нідерландською водною платформою для покращення управління водними ресурсами. Нідерланди, з їхнім столітнім досвідом балансування між вразливістю до затоплень та повеней й економічним розвитком, є однією з провідних країн світу у цій сфері. Вони постійно моделюють і прогнозують зміни води, щоб забезпечити безпеку людей та сприяти зеленому розвитку.

На високому рівні відбулася  зустріч за участі голови Наглядової ради Укргідроенерго Валентина Гвоздія, представників проєктних та технічних департаментів Укргідроенерго, директора департаменту інклюзивного зеленого зростання МЗС Королівства Нідерландів Вампі Лібон,  Посла України в Нідерландах Олександра Карасевича, представників Агентства водного менеджменту Королівства Нідерландів та Каховського кластеру Нідерландської водної платформи, а також департаменту Міністерства інфраструктури  та води.

Нідерландська сторона запропонувала свою  підтримку у відновленні не лише Каховського гідровузла, а, й в першу чергу,  у розробці майстер-плану відновлення водної інфраструктури Каховського водосховища заради сталого розвитку південних регіонів України.

Технічна місія започаткувала обмін знаннями та досвідом у сфері гідроенергетики та впливу води, зокрема в питаннях новітніх технологій щодо процесів підготовки, проєктування, реалізації та контролю за масштабними унікальними інфраструктурними проєктами, пов’язаними із управлінням великими масивами вод,  управління ризиками безпеки гідротехнічних споруд, а також європейської практики оцінки, погодження і фінансування великих проєктів гідротехнічного будівництва та проєктного менеджменту.

В першу чергу фахівці Укргідроенерго зацікавлені в набутті знань щодо новітніх технічних рішень та підходів з підготовки проєктів, що мають мультисекторний вплив, з тим, щоб відбудовувати краще ніж було (building back better).

В ході презентацій та обговорень представлено досвід Агентства водного менеджменту зі стратегічного планування, розробки і реалізації водних інфраструктурних проєктів, а також особливості економічного, технічного та фінансового моделювання і прийняття рішень, здійснення управління ризиками на період будівництва та технічного обслуговування гребель з максимізацією життєздатного експлуатаційного періоду й оптимізації витрат.

«Руйнування Каховської ГЕС є серйозною проблемою, що впливає на енергетичну ситуацію в країні, екологію та водопостачання для сільського господарства й промисловості. Відновлення енергетичного об’єкту має вирішальне значення після деокупації регіону. В даному контексті важливо вивчати європейський досвід та використовувати сучасні технології для відбудови станції. Сподіваюся на плідну співпрацю з нідерландськими партнерами у цьому процесі, що дозволить прискорити процес відновлення та забезпечити сталий розвиток регіону. Даний візит можна розглядати як відправну точку для переговорів на високому рівні між Нідерландами та Україною щодо відновлення енергетичної інфраструктури, що відкриває нові перспективи для двосторонньої співпраці», - зазначив голова Наглядової ради Укргідроенерго Валентин Гвоздій. 

У ході відвідин найдовшої (32км) і найстарішої (понад 100 років) греблі країни – Afsluitdijk, українські гідроенергетики мали нагоду ознайомитись з перебігом її реконструкції, яка включає підняття греблі на 2 метри для запобігання підтоплень у майбутньому, будівництво нових споруд, шлюзів, затвору та рибоходу. Загальна вартість проєкту складає понад 1,2 млрд євро за формою контракту DBFM, що включає приватне фінансування будівельного періоду на основі моделі плати за експлуатаційну готовність упродовж 25 років.

Прийняттю остаточного рішення передували математичне моделювання та натурні дослідження в гідравлічній лабораторії, що дає можливість знайти оптимальне рішення з найменшою шкодою для довкілля.

Під час візиту українські гідроенергетики також відвідали лабораторію Дослідного інституту Deltares і ознайомилась з досвідом проведення досліджень та моделювання як для споруд і проєктних рішень в Нідерландах,  так і в інших країнах Африки та Азії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: