Все буде Україна!

Юлія Толчініна-Бурунська: Форс-мажорні обставини під час дії воєнного стану є інструментом правової визначеності компаній

Юлія Толчініна-Бурунська: Форс-мажорні обставини під час дії воєнного стану є інструментом правової визначеності компаній

05-07-2024
GAR Live: Energy Disputes 2024
Про це зазначила директорка юридичного департаменту Укргідроенерго Юлія Толчініна-Бурунська під час виступу в межах конференції GAR Live: Energy Disputes 2024.

Учасники дискусійної панелі обговорили питання застосування механізму обставин непереборної дії  та чи можуть вони виправдати будь-яке невиконання договірних зобов’язань під час воєнного стану.

 «Воєнний стан не є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання або несвоєчасне виконання обов'язків, проте правильне застосування форс-мажору у договірних зобов’язаннях є запорукою захисту підприємства та забезпечення правової визначеності компаній у своїй діяльності», - підкреслила директорка юридичного департаменту.

Також під час заходу Юлія Толчініна-Бурунська поділилася досвідом та надала конкретні рекомендації до положень договорів щодо форс-мажору. Серед іншого спікерка підкреслила, що застосування форс-мажору вимагає ретельного аналізу конкретних обставин. Так, Торгово-промислова палата видає сертифікати про форс-мажор, однак сторони повинні чітко прописувати механізми застосування форс-мажору в контрактах, враховуючи можливість припинення договору у разі тривалих обставин непереборної дії. Зі свого боку сторона договору повинна звернутися до ТПП України, отримати відповідний сертифікат і довести у суді причинно-наслідковий зв'язок між форс-мажорними обставинами і неможливістю виконання зобов’язань за договором.

 

Пресслужба Укргідроенерго

  

Поділитися: