Все буде Україна!

Заступник директора Кременчуцької ГЕС Роман Петров: «Успішна реалізація проєкту з реконструкції обладнання залежить, передусім, від злагодженості роботи усіх підрозділів»

Заступник директора Кременчуцької ГЕС Роман Петров: «Успішна реалізація проєкту з реконструкції обладнання залежить, передусім, від злагодженості роботи усіх підрозділів»

06-04-2021
На станціях компанії Укргідроенерго продовжується реалізація масштабного проєкту «ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція. ІІ черга», яким передбачена модернізація гідросилового, гідромеханічного та електромеханічного обладнання.

Про роботи, які вже виконано в рамках проєкту на Кременчуцькій ГЕС, а також про плани на майбутнє розповів заступник директора з реконструкції станції Роман Петров.

- Романе В'ячеславовичу, в рамках ІІ черги реконструкції Укргідроенерго планує довести показник реконструйованих гідроагрегатів до 100%. Про виконання яких робіт на Кременчуцькій ГЕС вже можемо прозвітувати?

- В планах до 2026 року компанія Укргідроенерго має на меті завершити тотальне переоснащення гідромеханічного обладнання та здійснити реконструкцію гідротехнічних споруд з впровадженням систем автоматичного моніторингу гребель.

Кременчуцька ГЕС була збудована понад 60 років тому і за цей час турбіни, генератори та інше обладнання вичерпали свій експлуатаційний ресурс.

На другому етапі реконструкції, який триває з 2006 року, на станції модернізовано п'ять гідроагрегатів, що дало змогу збільшити її потужність. У 2020 році розпочато реконструкцію гідроагрегату № 4. Ремонтні роботи гідроенергетики виконують разом з підрядниками. Це досить складний технологічний процес, який вимагає злагодженості і консолідованості усіх підрозділів, які задіяні на цих роботах. Підрядник монтує нову камеру робочого колеса. Триває процес прийомки складових частин основного обладнання. Вже прийнято сервомотори напрямного апарату, вал турбіни. Продовжується й процес прийому нової конструкції колеса турбіни (чотирилопатеві турбіни буде змінено на п'ятилопатеві – ред.). Встановлення дизель-генератора дає змогу виконати розворот станції «з нуля» під час аварійного відключення енергосистеми та забезпечує резерв живлення для підйомних кранів. На Кременчуцькій ГЕС вже замінено частину обладнання, яке не увійшло в першу чергу реконструкції.

Роботи з реконструкції проводяться за рахунок кредитних коштів Світового банку реконструкції та розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку, а також власних коштів.

- Які роботи виконуються по допоміжному обладнанню?

- Роботи з реконструкції допоміжного обладнання, розпочаті у 2020 році, ми завершимо цьогоріч. Ми повністю замінили мережу господарсько-питного водопостачання, яка підведена до станції і до якої приєднано судноплавний шлюз. Її загальна довжина - 2,4 км. До того ж, замінено каналізаційний напірний колектор від станції до точки скиду у міську каналізаційну мережу. Хочеться додати, що в рамках проєкту передбачено і автоматичний обігрів труб в зоні сантехнічного переходу. З метою покращення побутових умов на виробництві адміністрацією філії прийнято рішення про будівництво другої насосної станції та проведення самоплинних і напірних каналізаційних мереж.

На станції встановлено нову систему протипожежної автоматики, введено в експлуатацію систему раннього виявлення і оповіщення надзвичайних ситуацій, яка у випадку надзвичайної ситуації передає сигнал на диспетчерські пункти в Кропивницький і в Кременчук.

- Які плани на найближчу перспективу?

- В планах на 2021-2022 рр. на Кременчуцькій ГЕС передбачена реалізація проєкту «Технічне переоснащення автоматизованої системи контролю безпеки гідротехнічних споруд». В поточному році ми маємо реалізувати ще один проєкт щодо заміни основних і резервних електричних захистів повітряних ліній ПЛ-330 кВ. Зокрема, планується заміна основного і резервного захисту повітряної лінії Л-215, якому вже більше 40 років.

- У якому стані наразі перебуває дамба Кременчуцької ГЕС?

- Надійність цієї гідротехнічної споруди не викликає жодних сумнівів. Спеціалісти гідроцеху станції щодня ведуть спостереження за її станом. З огляду на це хочу наголосити, що у 2021 році запланований великий об'єм робіт щодо ремонту гідромеханічного обладнання. Так, буде здійснено заміну плаского затвору водозливної греблі, сміттєзатримуючих решіток для двох гідроагрегатів та штанг, аварійно-ремонтного затвору №651 ЦМ.

- Як реконструкція обладнання вплине на покращення виробничих процесів гідроелектростанції?

- В результаті проведених робіт вже поліпшено процеси регулювання, контролю та моніторингу стану обладнання, суттєво зменшено витрати на його експлуатацію і обслуговування, підвищено надійність та безпеку експлуатації обладнання і, звичайно ж, поліпшено умови праці персоналу. Колектив філії «Кременчуцька ГЕС» Укргідроенерго докладає максимум зусиль для того, аби роботи з реконструкції обладнання проводились якісно та згідно графіку.

Розмову вела Валентина Саєнко, пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

Кременчуцька ГЕС: протягом 2020 року реалізовано ряд важливих проєктів по реконструкції 

Голова Кіровоградської облдержадміністрації відвідав Кременчуцьку ГЕС 

Головний інженер Кременчуцької ГЕС Віктор Василенко: «Я жодного разу не пошкодував, що пов'язав своє життя з гідроенергетикою»

 

Поділитися: