Все буде Україна!

Завітайте на виставку «Як Харитина Марченко ДніпроГЕС будувала»!

Завітайте на виставку «Як Харитина Марченко ДніпроГЕС будувала»!

12-10-2017
Експозицію виставки було відкрито у 85-ту річницю з моменту пуску першої черги ДніпроГЕСу.

На створення виставки музейників надихнула розповідь про життя Харитини Марченко – бабусі однієї зі співробітниць Національного заповідника «Хортиця».  Харитина Марченко брала участь у будівництві ДніпроГЕСу з самого початку. Про події тих років розповіла її онука – Тетяна. За життя бабуся часто і багато розповідала про будівництво: «Працювали у 4 зміни, місили бетон ногами, жили в бараках».

Зображення

У пошуках експозиційного образу було досліджено безліч фотодокументів, проглянуто кілометри кадрів  кінохроніки. Для тематичної виставки працівники заповідника тривалий час збирали фотографії та особисті речі жінок-будівниць. Тому, крім Харитини, на виставці розповідається про долю ще 5 жінок. Одним із образних елементів виставки стали нанизані великими стібками на червону  нитку жіночі хустки. В першій частині експозиції хустки білого кольору, далі вони змінюють колір у палітрі від рожевого до яскраво червоного. Таким чином транслюється ідея складання «нової людини», нової – радянської ідентичності, що відбувалась під впливом ідеології.

Зображення

 Ще одним цікавим розділом експозиції є блок для бетонування, що утворювався за допомогою щитів опалубки: жінки ДніпроГЕСу були відомі всій країні саме як бетонниці. Бетонницею працювала і героїня, чиїм ім’ям названо виставку.

ЗображенняЗображення

Усі бажаючі мають можливість відвідати виставку упродовж року та побачити більше 200 експонатів: особисті речі та інструменти, документи, фотографії, переглянути фрагменти фільмів, які стосуються будівництва ДніпроГЕСу.

Відзначимо, що проект реалізовано за підтримки флагмана вітчизняної металургії – ПАТ «Запоріжсталь».

 

Поділитися: