Все буде Україна!

Фахівці «Укргідроенерго» взяли участь у засіданні круглого столу «Два місяці без НКРЕКП: як бути енергосектору?»

Фахівці «Укргідроенерго» взяли участь у засіданні круглого столу «Два місяці без НКРЕКП: як бути енергосектору?»

29-09-2017
28 вересня фахівці ПрАТ «Укргідроенерго» взяли участь у засіданні круглого столу «Два місяці без НКРЕКП: як бути енергосектору?», що відбувся в Українському кризовому медіа центрі в Києві.

Захід проходив за ініціативи експертів громадської організації «ДІКСІ ГРУП» з метою запобігання зриву реформи та інституційного колапсу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг в Україні (НКРЕКП).

«Реалізація реформи опинилася під загрозою зриву, оскільки згідно Плану ротації НКРЕКП, 26 листопада буде звільнено наступних двох комісіонерів, а Конкурсної комісії для відбору нових досі не створено. Відтак, регулятор втратить кворум для прийняття рішень, а Україна залишиться без головного «арбітра» енергетичних ринків. Враховуючи регламентовані Законом «Про НКРЕКП» процедури з відбору нових членів Комісії, можна стверджувати, що роботу НКРЕКП буде паралізовано на 1,5-2 місяці щонайменше», – зауважують експерти «ДІКСІ ГРУП».

зображення

Під час засідання круглого столу було розглянуто питання негативних наслідків ротації для енергосектору, зокрема загальмування процесу впровадження нової сучасної моделі ринку електроенергії. Також, експерти обговорили тему щодо реакції міжнародних партнерів в разі гальмування реформи НКРЕКП.

За результатами засідання було розроблено низку спільних рекомендацій щодо можливих варіантів вирішення проблем. Відтак, відповідно до напрацювань, буде створено спільне звернення до відповідальних за виконання Закону України «Про НКРЕКП».

зображення

Довідка:

НКРЕКП – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Комісія була утворена Указом Президента України від 27 серпня 2014 року № 694/2014. У вересні 2016 року Верховна Рада прийняла в другому читанні Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», який набув чинності 26 листопада 2016 року.

 

Поділитися: