Все буде Україна!

Знання про фізичне й ментальне здоров’я – ключ до формування міцного колективного імунітету в Укргідроенерго

Знання про фізичне й ментальне здоров’я – ключ до формування міцного колективного імунітету в Укргідроенерго

11-12-2023
Гайд здорового українця
7 грудня, в межах реалізації програми страхового захисту співробітників, до Укргідроенерго завітала лікарка загальної практики Марія Собченко.

Медична фахівчиня розповіла про те, що саме впливає на здоров’я кожного, які існують онко-скринінги для жінок і чоловіків, коли і з якими захворювання та симптомами варто звертатися до лікаря.

«Ми всі розуміємо, що йди до лікаря варто тоді, коли є скарги. Проте хочу зазначити два важливих аспекти в контексті культури здоров’я. Перше  –  якщо ви маєте обтяжений сімейний анамнез,  родичів 1-ї та 2-ї лінії з онкологією та з іншими хворобами, тоді варто хоча б раз з проконсультуватися з лікарем, аби попередити захворювання. Друге – це якщо ви на етапі планування: планування дитини, планування вакцинації, або планування поїздки закордон – це теж причини звернення до лікаря з метою профілактики», – розповідає Марія.

Серед важливих тем обговорення також торкнулись питання вакцинації, зокрема якими вакцинами і з якою періодичністю варто прививатися від вірусних гепатитів, пневмококової інфекції, менінгококової інфекції, вірусу папіломи людини, грипу, вітряної віспи, дифтерії, правця, коклюшу, кору, краснухи, паротиту, жовтої лихоманки.

Окремо було приділено увагу темі на що слід і не слід витрачати кошти, щоб лишатися здоровим. Так лікарка дала пораду не витрачати кошти на самолікування. Вона навела приклад, що у 2020 році українці витратили майже 14 мільярдів гривень на ліки, які не передбачені сучасними потоколами лікування.

До контрольного списку здорового українця має входити:

  • щорічний візит до сімейного лікаря, стоматолога, гінеколога/уролога;
  • проведення профілактичних оглядів раз на 1-3 роки із моніторингом аналізів: ЗАК, глюкоза, ТТГ, печінкові і ниркові проби, ліпідограма, феритин, вітамін Д-25 –ОН, ЗАС, УЗД ЩЗ, УЗД ОЧП;
  • вакцинація від дифтерії та правцю кожні 10 років, сезонна від грипу та Covid-19, пневмококової інфекції, ВПЛ;
  • профілактичний прийом вітаміну Д  в осінньо-зимовий період у дозі 800-2000 МО;
  • догляд за шкірою (засоби з SPF та дерматоскопія у дерматолога);
  • спорт до 30 хвилин тричі на тиждень;
  • збалансоване харчування;
  • мінімізація і відмова від шкідливих звичок;
  • відпочинок.

Наприкінці зустрічі начальниця відділу страхування Укргідроенерго Світлана Голубченко анонсувала проведення циклу наступних зустрічей, серед яких підійматимуться теми протокольного й непротольного лікування, ментального здоров’я, реабілітації та соціалізації військових.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея
Гайд здорового українця
Гайд здорового українця
Гайд здорового українця
Гайд здорового українця
Гайд здорового українця

Поділитися: