Все буде Україна!

Про важливе: в Укргідроенерго обговорили залучення жінок до «нетипових» професій

Про важливе: в Укргідроенерго обговорили залучення жінок до «нетипових» професій

30-04-2024
12:00
нетипові професії
Від початку повномасштабної війни у багатьох сферах ринку праці України не вистачає спеціалістів професій, які зазвичай вважалися «чоловічими». Роботодавці готові залучати жінок на нетипові посади, а українки активніше відгукуються на такі вакансії та проходять перекваліфікацію.

У квітні в Укргідроенерго відбувся круглий стіл «Залучення жінок до «нетипових» професій під час повномасштабної війни: обмін кращими практиками». Захід було організовано за підтримки проєкту «Трансформаційні підходи для досягнення гендерної рівності в Україні», який реалізується ООН Жінки в Україні за фінансової підтримки уряду Швеції та у співпраці з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Цей проєкт спрямовано на використання нових сучасних підходів для просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок через співпрацю всіх ключових партнерів: уряду, парламенту, організацій громадянського суспільства, приватного сектору та ЗМІ.

Одним з таких інструментів є Принципи розширення прав і можливостей жінок (WEPs), які слугують орієнтиром для приватних компаній в їх прагненнях розширити економічні можливості жінок у своєму бізнесі, у ланцюгах постачання та у постраждалих від війни громадах. Важливо відзначити, що з початку повномасштабної війни 34 українських компанії підписали WEPs.

«ООН Жінки в Україні підтримують просування WEPs як ефективного інструменту для досягнення гендерної рівності та розширення можливостей жінок на ринку праці та в суспільстві загалом, зокрема під час повномасштабної війни та відновлення. За інформацією Міністерства економіки України, у 2023 році більше жінок почало працювати в промисловості, будівництві та гірничодобувній галузі. Також з 36 тисяч малих і середніх компаній, зареєстрованих в Україні, 51% бізнесів керували жінки. У процесі відбудови країни ця тенденція стане ще масштабнішою», – зазначила Галина Мещерякова, програмна спеціалістка ООН Жінки в Україні, керівниця програм з питань реформ та врядування.

До обговорення цих та інших питань до заходу долучилися фахівці та фахівчині Укргідроенерго, Ferrexpo, Міністерства енергетики, Міністерства соціальної політики, Державного фонду зайнятості, FILM.UA Group, Центр безпечного руху «Drive Hub», Ліка-комфорт, Корпорація «Профі», ГО «Повертайся додому», Конфедерації роботодавців України, Національного університету «Києво-Могилянська академія» та інші.

У привітальному слові Наталія Микольська, членкиня наглядової ради Укргідроенерго зауважила, що «розширення можливостей жінок та дотримання принципів для забезпечення різноманітності, справедливості та інклюзивності (DEI) є пріоритетним питанням наглядової ради компанії, а організація таких подій, популяризація та інформаційна підтримка – важливим кроком на спільному шляху до їх інтеграції в корпоративну культуру та дотримання».

«Ми розпочинаємо цикл зустрічей стосовно залучення жінок до «нетипових» професій під час повномасштабної війни. Ми маємо на меті створити та популяризувати здорове та підтримуюче середовище для реалізації кращих практик у цьому напрямку», – зазначила національна консультантка ООН Жінки з підтримки партнерів приватного сектору для імплементації ініціатив з економічного уповноваження жінок Ірина Титарчук.

Важливим є і глобальні зміни у підходах до навчання, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, програми короткострокових курсів, повної освіти та ваучери на навчання «Державної служби зайнятості».

«Ринок праці дуже змінюється як і підходи до вакансій та пошуку персоналу та пошуку роботи. Станом на сьогодні жінки є більшою частиною безробітних, їх кількість на обліку 77% (в довоєнний період 50%). При цьому попит мають вакансії саме робітничих професій, де потрібно працювати з інструментом, важкі професії, які завжди вважалися чоловічими – газозварювальник, слюсар-ремонтник, де безпосередньо необхідно вкладати свою фізичну силу, що може бути важко для жінок, але можливо. У нас діють програми для організації перенавчання зареєстрованих безробітних, в межах яких за 2023 рік охоплено понад 25000 жінок, а за 1 квартал 2024 року таке навчання пройшло більш як 10 0000 жінок. Серед них, в тому числі, і перепідготовка на важкі професії – це слюсар-сантехнік, токар, машиніст, кочегар котельні, водій важких автомобілей, тракторист», – зауважила Лілія Грабовська, начальниця управління професійного навчання та міжнародного співробітництва Державного центру зайнятості.

Важливим кроком в досягненні справедливих можливостей в роботі, навчання, реалізації як жінок, так і чоловіків є розуміння першопричин, того, що спонукало до виникнення стереотипів, які впливають на можливість реалізовуватися та зростати як на рівні людини, так і на рівні громади, спільноти, країни. Й одним з важливих аспектів в боротьбі зі стереотипним мисленням є підтримка людини, коли вона обирає не стандартний, не загально прийнятий шлях. І ця підтримка в різних сенсах стає основою подальшої відбудови нашої країни.

«Питання підтримки жінок завжди актуальні. Але наразі постає питання, як утримати жінок в країні, як повернути жінок з-за кордону з дітьми. Усі ми розуміємо, що якщо ми не створимо максимально належних умов для цього, то не буде зростання економіки. Укргідроенерго активно працює в цьому напрямку.

Дуже важливо говорити не лише про робітничі професії, а й про керівні. Тому що жінки, як і чоловіки мають такі ж амбіції, мрії, які вони хочуть реалізувати. Тому важливо наголошувати на тому, що жінка має мати можливість реалізувати себе в тій сфері, якій вона хоче. Потрібно про це говорити, щоб суспільство розуміло, що гендерна рівність – це не забрати у хлопчиків і віддати дівчаткам. Це про рівні можливості», – підкреслила голова комітету з питань гендерної рівності, різноманітності та інклюзивності Укргідроенерго Юлія Толчініна-Бурунська.

Пресслужба Укргідроенерго 

Фотогалерея

Поділитися: