Все буде Україна!

Укргідроенерго виходить на ринок гарантій походження електроенергії

Укргідроенерго виходить на ринок гарантій походження електроенергії

18-10-2024
Укргідроенерго виходить на ринок гарантій походження електроенергії
На майданчику АТ «Оператор ринку» стартують перші торги гарантіями походження електроенергії. У понеділок, 21 жовтня, на продаж буде виставлено 50 000 МВт*год електроенергії з підтвердженим екологічним походженням.

Гарантії походження електроенергії (ГПЕЕ) надають можливість як виробникам, так і споживачам активно підтримувати розвиток відновлюваної енергетики, підвищувати рівень екологічної відповідальності, отримуючивигоди як у фінансовому, так і в репутаційному плані. Тому закликаємо всіх зацікавлених юридичних осіб зареєструватися на відповідних торгових майданчиках і взяти участь в аукціонах з купівлі-продажу гарантій походження електроенергії.

«Ми лише починаємо свій шлях на українському ринку, і попереду багато роботи на державному рівні для стимулювання попиту та зацікавленості в обігу гарантій походження електроенергії. Водночас наявність сертифікованих гарантій відкриває перед нами нові перспективи на європейському ринку, де споживачі активно шукають джерела чистої енергії. Очікуємо, що продаж гарантій походження стане не лише додатковим джерелом доходу для Укргідроенерго, але й підвищить інвестиційну привабливість компанії», — зазначив заступник генерального директора з комерційної діяльності Укргідроенерго Богдан Сухецький.

Нагадаємо, у жовтні 2024 року в Україні стартував вільний обіг гарантій походження електричної енергії, що є важливою віхою для учасників ринку, які виробляють електроенергію з ВДЕ. Це стало можливим завдяки злагодженій роботі ключових учасників енергоринку, які доклали значних зусиль для реалізації цього проєкту. Зокрема, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), впровадила платформу Grexel, яка містить Реєстр гарантій походження електроенергії з відновлюваних джерел.

У межах виконання міжнародних зобов’язань перед Європейським Союзом та Енергетичним Співтовариством щодо впровадження системи ГПЕЕ, АТ «Оператор ринку» та ТОВ «Українська енергетична біржа» створили торгові майданчики для забезпечення прозорої торгівлі гарантіями походження.

Зазначимо, що Укргідроенерго стала першою українською компанією, яка отримала обліковий запис у Реєстрі та задокументувала реальні гарантії походження на платформі Grexel, зробивши важливий крок у напрямку інтеграції на європейський ринок чистої енергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: