Все буде Україна!

Велетенська гребля може захистити Європу від затоплення

Велетенська гребля може захистити Європу від затоплення

25-02-2020
За підрахунками вчених, підвищення температури на 2-3 градуси Цельсія до 2100 року призведе до того, що океан затопить землі, де живуть 280 млн чоловік. За попередніми оцінками науковців, уже до кінця наступного століття Венеція, Нідерланди, Данія і Великобританія можуть повністю піти під воду.

Велика дамба, побудована поперек входу до Північного моря, теоретично могла б захистити понад 25 мільйонів європейців від підвищення рівня моря. До такого висновку дійшли вчені з Королівського Нідерландського інституту морських досліджень, які описали свою ідею в журналі Американського метеорологічного товариства. Для того, щоб побудувати гігантську греблю, необхідно $540 млрд, передає ІА «Погляд» з посиланням на Newsweek.com.

Для того, щоб запобігти катаклізму, вчені пропонують побудувати майже 650-кілометрову північноєвропейську огороджувальну дамбу (NEED), яка складалася б з двох частин, що відокремлюють Північне і Балтійське моря від Атлантичного океану. Перша ділянка греблі  являтиме собою 300-кілометрову дамбу між північною частиною Шотландії та західною Норвегією, а друга -160-кілометрову дамбу між західною точкою Франції і південним заходом Англії.

Незважаючи на всю фантастичність проєкту, автори дослідження впевнені, що запропоноване ними рішення може виявитися найбільш сприятливим способом захисту населення Європи як у фінансовому відношенні, так і практичному.

Через те, що наразі неможливо зрозуміти масштаби загрози, що встала перед людством, зважаючи на глобальне підвищення рівня моря, амбітний проєкт може стати найбільш життєспроможним  рішенням для захисту європейського регіону в разі, якщо людству не вдасться зупинити зміну клімату планети.

Нагадаємо, усі дамби, розташовані на Дніпрі та Дністрі, знаходяться у працездатному стані та готові до весняного водопілля, забезпечуючи стабільну роботу Об’єднаної енергетичної системи України.

ІА «Погляд»

Поділитися: