Все буде Україна!

5 цікавих фактів про Дністровську ГЕС

5 цікавих фактів про Дністровську ГЕС

31-05-2021
Дністровська ГЕС – одна з великих гідроелектростанцій України, що розташована на південному заході країни. Станція має свої конструктивні особливості та унікальні компонувальні рішення. Пропонуємо вашій увазі 5 цікавих фактів про гідроелектростанцію.

Факт 1. Одна з найпотужніших ГЕС України.

Дністровська ГЕС є другою за потужністю гідроелектростанцій України. Загальна встановлена потужність станції складає 702 МВт. В будівлі ГЕС встановлено шість гідроагрегатів потужністю по 117 МВт, з поворотно-лопатевими турбінами і вертикальними синхронними генераторами зонтичного виконання.

Факт 2. За три роки на повну потужність!

Усі 6 гідроагрегатів Дністровської ГЕС були введені в експлуатацію протягом 3 років. Так, у грудні 1981 року введено в дію гідроагрегати № 1 і 2, у 1982 році - № 3 і 4, а у 1983 введено в дію гідроагрегати № 5 і 6 та досягнуто повної проєктної встановленої потужності у 702 МВт.

Факт 3. ГЕС не має окремої водозливної греблі.

Основною особливістю споруд Дністровської ГЕС є будівля руслового типу, що сприймає відносно високий напір (до 55 м) з водозливами над машинною залою. І це дозволило відмовитись від будівництва окремої водозливної греблі.

Факт 4. Кам’яно-земельна гребля заввишки з тріумфальну колону столиці.

Висота кам'яно-земляної греблі Дністровської ГЕС складає 60 м. Це майже як монумент Незалежності України (тріумфальна колона), що розташований у центрі Києва на Майдані Незалежності.

Факт 5. ГЕС створила Дністровське водосховище.

Гребля гідроелектростанції створила водосховище, основними завданнями якого є забезпечення компенсуючими попусками водопостачання, зрошення земель, боротьба з повенями та вироблення електроенергії.

Пресслужба Дністровської ГЕС

Читайте також:

6 цікавих фактів про Середньодніпровську ГЕС

Вісім цікавих фактів про Канівську ГЕС

10 цікавих фактів про найбільшу гідроелектростанцію світу «Три ущелини»

Поділитися: