Все буде Україна!

9 метрів заввишки та 43 тони вагою: на Середньодніпровській ГЕС здійснено монтаж нового валу гідроагрегату № 1

9 метрів заввишки та 43 тони вагою: на Середньодніпровській ГЕС здійснено монтаж нового валу гідроагрегату № 1

18-02-2022
Днями на Середньодніпровській ГЕС у рамках реконструкції ІІ черги фахівці «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» спільно з працівниками станції здійснили перенос та монтаж нового валу гідроагрегату № 1. Ця великогабаритна деталь вагою майже 43 т, заввишки 8,9 м була виготовлена вітчизняним АТ «Українські енергетичні машини».

Вал такої конструкції встановлюється вдруге, вперше його було встановлено на гідроагрегат № 2. Особливістю цих валів є їх суцільна конструкція. Вал такої конструкції значно спрощує процес його монтажу та ремонту гідроагрегату. Попередні гідроагрегати мали два вали, які з'єднувалися між собою.

Вал гідротурбіни є одним із найбільш важливих елементів ротора гідроагрегату. Одним фланцем він жорстко кріпиться до робочого колеса, іншим – з'єднаний з ротором генератора. Через вал турбіни обертаючий момент, що відповідає потужності гідроагрегату, передається від робочого колеса до ротора генератора.

Наразі на Середньодніпровській ГЕС у реконструкції перебувають два гідроагрегати - №1 та № 2. Реконструкція відбувається без зупинки гідроелектростанції, не впливаючи на забезпечення покриття пікових навантажень та мобільного аварійного резерву у Об’єднаній енергосистемі України.

Зазначимо, що реконструкція виконується в рамках проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій», який співфінансується Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейським інвестиційни банком (ЄІБ). Модернізація гідроагрегатів дасть змогу підвищити потужність гідроелектростанції, збільшити обсяг виробництва електричної енергії, продовжити термін експлуатації обладнання ГЕС й зміцнить надійність роботи енергосистеми країни.

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Читайте також:

Фотогалерея

Поділитися: