Все буде Україна!

Чітка організація роботи системи цивільного захисту - запорука стабільного функціонування гідроелектростанції

Чітка організація роботи системи цивільного захисту - запорука стабільного функціонування гідроелектростанції

17-09-2022
17 вересня своє професійне свято відзначають герої сьогодення. Дякуємо кожному з вас, хто обрав одну з найскладніших і найпотрібніших професій, професію – рятівника. Коли повномасштабна війна прийшла у нашу державу, ми усі побачили, що ви ті самі герої, які першими прибувають на місця вибухів та пожеж. Тож поки ви на службі 24/7 ми можемо спати спокійно.
Про особливості роботи цивільного захисту на гідроелектростанції розповідає Ігор, фахівець філії Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС.

- Ігоре Євгенійовичу, що таке  система цивільного захисту, і чому вона така важлива для підприємства?

- Цивільний захист –  це захист об’єкту або прилеглих територій включаючи населення або працівників підприємства у разі виникнення надзвичайних ситуацій. В залежності від характеру походження подій, що можуть зумовити виникнення надзвичайних ситуацій визначаються надзвичайні події поділяються на техногенні, природні, соціально-політичні та воєнні.  Саме система цивільного захисту і має забезпечувати прогнозування і підготовку конкретних планів на попередження, мінімізацію та  ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій. 

- Чим зацікавила Вас дана професія?

- За період проходження військової строкової служби потрапив у пожежну охорону, де і сформувалось уявлення про цю професію. По  закінченню служби не відразу мав у планах продовжувати працювати за цим напрямком. Закінчивши будівельний університет обставини склались так, що життя все-таки повернуло мене на службу в пожежну охорону. Згодом отримав відповідну освіту та пройшов атестацію на офіцерську посаду. Пройшов шлях від рядового бійця до керівних посад.  У 2010 році пішов на заслужений відпочинок у званні майор служби цивільного захисту, але і по сьогоднішній день продовжую підтримувати зв’язки з моїми колегами, з яким служили багато років пліч-о-пліч. 

Згодом влаштувався на Київську гідроелектростанцію, де від початку будівництва працювали мої батьки. Дуже приємно продовжувати працювати там, де витоки кропіткої праці стількох знайомих  людей. Нині ні на хвилину не сумніваюся в тому, що я зробив правильний вибір. Адже подав гідний приклад моєму сину, який також пов’язав своє життя зі службою в Державній службі України з надзвичайних ситуацій.

 - Які ваші головні завдання як фахівця цивільного захисту?

- Всі завдання, що стосуються захисту населення від негативного впливу загрозливих ситуацій є першочерговими та важливими. Але моє першочергове завдання вчасно і правильно відреагувати на ситуацію, яка виникла,  працювати чітко, злагоджено та згідно розробленого плану. 

- Як відбувається організація роботи вашої групи враховуючи обставини воєнного стану в країні?

- У нашої групи цивільного захисту та пожежної безпеки є свої конкретні завдання. Але, першочергово - це звісно захист людей. Не дивлячись на виклики, які виникають для проведення тренувань під час воєнного стану,  ми продовжуємо організовувати нашу роботу. Нині ми проводимо практичні заняття з персоналом із залученням фахівців із нацгвардії та військових медиків. Навчаємо, як діяти в тій чи іншій ситуацію. Зокрема, це стосується й надання першої долікарської допомоги під час різних поранень та кровотечі. 

- Чи повинен проходити персонал станції відповідну підготовку і яку саме?

- Так. Кожні три роки всі керівники відповідних підрозділів, формувань та ланок на станції обов’язково проходять навчання та підвищення кваліфікації. Також з персоналом відповідно до чинного законодавства проводяться практичні заняття: спеціально-об’єктові тренування та спеціально-об’єктові навчання відповідно розробленого графіку. А відбувається це наступним чином: моделюється певна аварійна ситуація, ставиться завдання по ліквідації наслідків  і персонал, який задіяно в певному формуванні, відповідно до ситуації, відпрацьовує механізм ліквідації проблеми. Похвилинно розписується вся програма із залученням всіх допоміжних служб (ДСНС, медична служба) з подальшим аналізом, формуванням висновків та відповідним оцінюванням знань.

- Яким чином на станціях виявляються потенційні загрози?

- У нас є спеціальні системи, робота яких спрямована на попередження надзвичайних ситуацій. Загалом, усі структурні підрозділи станції працюють як злагоджений механізм, що в свою чергу дає позитивний результат, зокрема, й в питаннях цивільної охорони. 

               Пресслужба Київських ГЕС і ГАЕС


 

Поділитися: