Все буде Україна!

Coherent Market Insights: до 2030 року глобальний ринок гідроенергетики сягне $ 377,06 млрд

Coherent Market Insights: до 2030 року глобальний ринок гідроенергетики сягне $ 377,06 млрд

24-07-2023
Згідно з даними глобальної ринкової та консалтингової організації Coherent Market Insights, світовий ринок гідроенергетики у 2022 році оцінювався в 237,95 млрд доларів США і, як очікується, продемонструє середньорічні темпи зростання на рівні 5,9% протягом прогнозованого періоду (2023-2030 рр.).

Як йдеться в дослідженні, збільшення використання відновлюваних джерел енергії є однією з ключових тенденцій, яка, як очікується, сприятиме зростанню світового ринку гідроенергетики. За даними Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики, у 2022 році світова встановлена потужність гідроелектростанцій сягнула 1393 ГВт, що приблизно на 2,19% більше, ніж у 2021 році. Очікується, що гідроенергетичні потужності ростимуть й надалі завдяки технологічним досягненням, сприяючи зростанню ринку.

Оскільки великомасштабні гідроенергетичні об'єкти можна легко вмикати та вимикати, гідроенергетика стала більш надійним, ніж більшість інших джерел енергії, засобом задоволення пікових потреб в електроенергії упродовж дня. Вона є доступною та мобільною, тому встановлена потужність гідроенергетики зростає швидкими темпами у всьому світі.

У лютому 2023 року Індія схвалила свій найбільший в історії гідроенергетичний проєкт у гірському північно-східному регіоні країни з метою побудови відновлюваної генерації для задоволення зростаючого попиту на електроенергію. Уряд схвалив інвестиції в розмірі близько 319 мільярдів рупій (3,9 мільярда доларів США) у проєкт «Дібанг» потужністю 2 880 МВт в Аруначал-Прадеш. Індія вважає гідроенергетику ключовим фактором у своєму енергетичному переході, яка допоможе впоратися з коливаннями, спричиненими перебоями в постачанні сонячної та вітрової енергії. За приблизними оцінками, на реалізацію проєкту знадобиться дев'ять років.

Одним з ключових факторів, що, як очікується, стримуватиме зростання світового ринку гідроенергетики, є високі капітальні та операційні витрати. Початкова вартість гідроелектростанцій є дуже високою через структуру греблі та інші елементи. Реалізація гідроенергетичних проєктів також може тривати роками, що вдвічі довше, ніж будівництво теплових та сонячних електростанцій.

Разом з тим, очікується, що збільшення попиту на електроенергію в усьому світі відкриє значні можливості для зростання кількості гравців на світовому ринку гідроенергетики.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, до 2026 року світова потужність відновлюваної енергетики зросте більш ніж на 60% від рівня 2020 року - до понад 4 800 ГВт, а на відновлювані джерела енергії припадатиме майже 95% приросту світової потужності до 2026 року.

Очікується, що найближчим часом світовий ринок гідроенергетики продемонструє середньорічне зростання на рівні 5,9% протягом прогнозованого періоду. Сегмент малих ГЕС домінуватиме на ринку, що пов'язано зі зростаючим попитом на електроенергію та швидкою індустріалізацією в усьому світі.

За прогнозами Азіатсько-Тихоокеанський регіон займатиме домінуючу позицію протягом прогнозованого періоду завдяки зростаючому попиту на надійну електроенергію та державній підтримці гідроенергетики в регіоні.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Enelgreenpower

Поділитися: