Все буде Україна!

ДніпроГЕС: зміни, націлені на успіх

ДніпроГЕС: зміни, націлені на успіх

23-12-2019
2019 рік для флагмана української гідроенергетики – ДніпроГЕС - видався насиченим цікавими подіями, напруженою працею та викликами, подарував радість досягнень й здобутків.

У Новий рік з відремонтованим мостом

Найбільш помітною подією року, що минає, став ремонт автопереїзду через греблю ДніпроГЕС, за яким, без перебільшення, стежила уся країна.

Через стислі терміни, суворі технічні вимоги, за відсутності можливості повністю зупинити рух транспортною артерією, здавалося неможливим виконати це завдання. Та попри низку труднощів, які виникали під час ремонтних робіт, Укргідроенерго вдалося вчасно здати об’єкт в експлуатацію.

«У Запоріжжі завершено ремонт проїжджої частини мостового переходу через греблю ДніпроГЕС, який тривав упродовж двох останніх місяців. Для руху транспортних засобів відтепер відкрито усі чотири смуги», - лунало в новинах.

14 жовтня автопереїзд відвідав голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок разом з представниками Запорізької міськради та керівництвом Головного управління Нацполіції у Запорізькій області, аби на власні очі пересвідчитись у якості виконаних робіт.

На мостовому переході повністю замінено асфальтове покриття, проведено армування між бичками №3-4, виконані роботи з посилення бетонних плит перекриття прогонних конструкцій 1932 року металевими листами з фіксуванням анкерами, а також посилено балки біля деформаційного шва №11.

«Було замінене все асфальтове покриття по мостовому переходу. Були укріплені бетонні та металеві конструкції, а також посилені плити з виявленою поздовжньою тріщиною. Із залученням проєктних інститутів ми виконали всі роботи, які дозволять нам безпечно експлуатувати міст упродовж 2-3 наступних років», - зауважував, відкриваючи рух переїздом, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Ремонт проїжджої частини на переїзді через греблю ДніпроГЕС підвищив надійність сполучення між правим та лівим берегами Дніпра, знизив аварійність та дав можливість містянам з комфортом пересуватись Запоріжжям.

Усі роботи виконувались власним коштом компанії.

В найближчому майбутньому Укргідроенерго планує масштабну реконструкцію гідротехнічних споруд ДніпроГЕСу, яка має на меті на півстоліття продовжити життя української гідроелектростанції найбільш поважного віку. Та для реалізації давніх планів має бути відновлене будівництво мостів через Дніпро, зведення яких розпочалось у 2004 році. Адже для реконструкції та модернізації самої греблі необхідне повне перекриття транспортного руху через автопереїзд по цій гідроспоруді.

З новим обладнанням у 2020 рік

На разі на філії кипить робота з реконструкції гідроагрегатів, яка розпочалася тут торік.

Так на Дніпровській ГЕС-1 упродовж 2019 року тривала реконструкція гідроагрегатів №2 та №3, а на Дніпровській ГЕС-2 – реконструкція гідроагрегату №16.

Роботи з технічного переоснащення ДніпроГЕС-1 проводить австрійсько-німецька компанія ANDRITZ HYDRO, яка є одним з провідних світових постачальників електромеханічного обладнання для електростанцій. Станом на кінець року проведено обстеження проточних частин, виконано лікування бетону гідроагрегатів №2,3. Також триває відновлення облицювання водоводу, спіральної камери та відсмоктувальної труби гідроагрегату №3. На монтажному майданчику завершується збирання корпусу статора гідрогенератора для гідроагрегату №3. Реконструкція гідроагрегатів, яка має завершитись у 2020-2021 рр., дозволить збільшити встановлену потужність станції на 17 МВт.

Реконструкцію гідроагрегату №16 на ДніпроГЕС-2 виконують вітчизняні заводи-виробники гідроенергетичного обладнання. На об’єкті завершено збирання статора в шахті гідроагрегату, а також завершується збирання ротора гідрогенератора та робочого колеса гідротурбіни. Роботи з реконструкції на ДніпроГЕС-2 фінішуватимуть  наступного року. Як наслідок, встановлена потужність станції зросте на 7,5 МВт.

На ДніпроГЕС-2 виконано лікування бетону водоводів гідроагрегатів №16, 17 та ін’єктування шпонок водоводів гідроагрегатів №11, 14, що підвищить надійність експлуатації їх проточної частини.

Також упродовж поточного року виконано нетипові ремонти гідроагрегатів №7 (часткова заміна обмотки статора) та №18 (відновлення вертикальності лінії валу), які підвищили працездатність та надійність цих  машин.

Окрім того, на водозливній греблі замінено один основний затвор (у шостому прольоті) та виконано реконструкцію його закладних частин.

У листопаді 2019 року Дніпровську ГЕС з моніторинговим візитом відвідали міжнародні консультанти Électricité de France (EDF), а також представники Європейського банку реконструкції та розвитку з метою перевірки стану виконання робіт з реалізації контрактів за проєктом «Реабілітація гідроелектростанцій Укргідроенерго». Під час обходу станції фахівці ДніпроГЕСу ознайомили експертів з процесом реконструкції гідроагрегатів. На робочій нараді обговорено актуальні питання, які виникають в ході масштабної реконструкції флагмана української гідроенергетики.

Унікальна історична пам’ятка

У 2019 році станції філії «Дніпровська ГЕС» відсвяткували пам’ятні дати. 10 жовтня  виповнилося 87 років з  дня пуску першого гідроагрегату на ДніпроГЕС-1, а 25 листопада свій 45-літній ювілей відзначила ДніпроГЕС-2 .

В межах підготовки до святкування на філії було виконано капітальний ремонт 167-сходинкових маршових сходів, які пов’язані з позначками верхнього та нижнього б’єфів Дніпровської ГЕС-1. 

У 2019 році департаментом культури і туризму Запорізької міської ради Дніпровську ГЕС відзначено як історичну пам’ятку та встановлено відповідну інформаційну табличку з QR-кодом на будівлі філії.

На інформаційній табличці розміщена інформація про станцію українською та англійськими мовами, а для людей з вадами зору інформацію продубльовано шрифтом Брайля. Також на табличці розміщені NFC мітки для безконтактного отримання інформації. При скануванні QR-коду усі охочі можуть ознайомитися зі змістовною інформацією про об’єкт сімома мовами (українською, англійською, німецькою, китайською, французькою, російською та турецькою).

З турботою про співробітників

Людина – це найвища цінність компанії, на якій будується ставлення до кожного співробітника. Для компанії важливі її гідність, здоров'я, добробут, мотиваційні аспектиі безпека.

Сьогодні одним із важливих напрямків взаємодії компанії з суспільством є реалізація Стратегії корпоративної соціальної відповідальності. Згідно з нею в Укргідроенерго постійно впроваджуються та вдосконалюються програми розвитку для співробітників. Серед них - «Соціальний розвиток компанії», яка включає в себе здійснення концептуальних заходів таких цільових програм, як «Трансфер європейських технологій в гідроенергетику України», «Навчання і розвиток працівників», «Розвиток територій», «Страховий захист», «Розвиток відпочинку та туризму персоналу», «Моє робоче місце».

Дана комплексна програма є динамічною і гнучкою та передбачає постійне удосконалення й доповнення в залежності від соціальних запитів співробітників Товариства.

Восени працівники Дніпровської ГЕС, які скористалися перевагами програми добровільного медичного страхування, були вакциновані від грипу.

Компанія Укргідроенерго регулярно проводить тренінги та семінари для покращення професійної обізнаності співробітників, підтримання позитивного внутрішнього клімату компанії та, як наслідок, підвищення ефективності роботи Товариства.

Так у межах реалізації Стратегії корпоративної соціальної відповідальності Укргідроенерго на Дніпровській ГЕС проведено тренінги із розробки етичного кодексу та налагодження комунікацій всередині колективу. Мета - покращення ефективності взаємодії між підрозділами гідроелектростанції та опанування керівниками структурних підрозділів інноваційними принципами управління. Під час тренінгів фахівці дізналися про використання етичного кодексу в управлінні персоналом та прийнятті рішень, принципи сучасної взаємодії та комунікації в колективі, залучення співробітників до системи корпоративної культури компанії.

Разом з турботою про сприятливий внутрішній клімат на філії, Дніпровська ГЕС підтримує дружні стосунки з громадами міста, підприємствами та навчальними закладами, зокрема, приймаючи гостей, які бажають відвідати станцію з екскурсіями. Упродовж 2019 року Дніпровську ГЕС відвідало понад 1300 гостей з різних куточків України. Вони змогли дізнатися про принципи роботи гідроелектростанції та на власні очі побачити як енергія води трансформується в електричну енергію.

Упродовж 2019 року не обійшлося і без спортивних досягнень - команда ДніпроГЕС з міні-футболу посіла другу сходинку у турнірі з нагоди професійного свята, який проведено між командами працівників енергетики та електротехнічної промисловості в Запорізькій області. Гідроенергетиків урочисто нагородили кубком та грамотами. До речі, торік команда ДніпроГЕС у турнірі з міні-футболу завоювала бронзу.

Варто зазначити, що за час свого існування Дніпровська ГЕС стала флагманом гідроенергетики України та візитною карткою міста Запоріжжя. За рік, що минає  виробіток електроенергії на станції склав понад 1,8 млн МВт/год (станом на 20.12.19 року).

Попереду 2020 рік! Колектив Дніпровської ГЕС з оптимізмом дивиться у майбутнє, адже попереду завершення масштабної реконструкції гідротехнічного обладнання та початок нового життя станції, нові досягнення та перемоги, нові здобутки та виклики.

Прес-служба Укргідроенерго   

 

 

 

 

Поділитися: