Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС: на порядку денному підписання акту готовності гідроагрегату №4

Дністровська ГАЕС: на порядку денному підписання акту готовності гідроагрегату №4

16-12-2021
14 грудня на Дністровській ГАЕС відбулося засідання робочої комісії під головуванням головного інженера Укргідроенерго Вадима Рассовського, на якому підписано акт готовності гідроагрегату № 4, необхідного для введення його в експлуатацію.

«Ми виходимо на фінішну пряму тривалого процесу, пов’язаного із вводом в експлуатацію агрегату № 4, – наголосив Вадим Рассовський і зауважив: – За результатами зустрічі ми повинні доповісти про виконання своїх зобов’язань перед державою щодо введення додаткових потужностей у 324 МВт».

Головний інженер Дністровської ГАЕС Анатолій Жук наголосив, що введення в експлуатацію гідроагрегату №4, а згодом і третьої черги станції у складі гідроагрегатів №5-7, дозволить покрити існуючий попит на пікову потужність в ОЕС України в перспективі до 2035 року, а також сприятиме інтеграції української енергосистеми до об’єднаної енергосистеми країн Європейського Союзу ENTSO-E.

«Важливо зазначити, що усі конструктиви працюють в нормальному режимі. Це ключовий результат  спільної роботи всіх підрядних організацій», - зазначає заступник генерального директора Консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» В’ячеслав Павловський.

Нагадаємо, в рамках першої черги будівництва Дністровської ГАЕС було введено в експлуатацію три гідроагрегати загальною потужністю 972 МВт в генераторному режимі.

Наступним етапом є  будівництво ІІІ черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегатів № 5–7, який пройшов державну експертизу та отримав позитивний висновок.

«Гідроагрегат № 4 успішно працює уже як у насосному, так і генераторному режимах. Попереду ще ІІІ черга будівництва Дністровської ГАЕС: упевнений, що ми достойно і з честю спільно завершимо будівництво цього унікального об’єкту!», - зазначив директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота.

Після введення в експлуатацію усіх семи гідроагрегатів Дністровська ГАЕС стане найбільшою гідроакумулюючою станцією у Європі зі встановленою потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному.

Варто зазначити, що спорудження дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії. До того ж, дозволить забезпечити нормальну роботу атомних електростанцій, зупинки й пуски яких пов’язані з нічними витратами. Окрім того, гідроагрегати Дністровської ГАЕС експлуатуватимуться для регулювання енергосистеми.

Завершення будівництва дасть новий поштовх економічному, інфраструктурному і соціальному розвитку регіону.  

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також: 

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Роль Дністровської ГАЕС в регулюванні єдиної енергетичної системи України – надважлива

Дністровська ГАЕС: 14 цікавих фактів про найбільшу гідроакумулюючу станцію Європи  

Попередити ризики: гідроенергетики Дністровської ГАЕС підвищували обізнаність у питаннях протипожежної безпеки

 

 

Фотогалерея

Поділитися: