Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС: Україна може пишатися енергетичним об’єктом такого масштабу

Дністровська ГАЕС: Україна може пишатися енергетичним об’єктом такого масштабу

Оновлено
28-05-2021
Українська Енергетична Асоціація відвідала один із найважливіших інфраструктурних об’єктів України – Дністровську ГАЕС. Візит на станцію відбувся в рамках проєкту «Енергоаудит».

Насамперед відбулася екскурсія адмінбудівлею станції, яка має стати найбільшою ГАЕС в Європі, де гостям розповіли про історію її будівництва.

Також енергетичні експерти оглянули верхню водойму та машинний зал, де детально ознайомилися з принципом роботи гідроагрегатів й обговорили з гідроенергетиками ключові питання поточної роботи станції та перспективу її добудови.

«Дністровська ГАЕС – це унікальний об’єкт, а робота трьох гідроагрегатів вже довела її необхідність для надійного функціонування енергетичної системи. До кінця цього року планується ввести в експлуатацію четвертий гідроагрегат, ступінь його готовності наразі складає 90 %: нам залишилося випробувати його в генераторному та насосному режимах. Також до кінця року плануємо завершити проєктування ІІІ черги будівництва станції, а ось гідротехнічні споруди для введення станції на повну потужність, тобто семи гідроагрегатів, вже готові повністю.

Звичайно, паралельно з розвитком енергетичних маневрових потужностей велику увагу ми приділяємо соціальним аспектам та надаємо допомогу громадам. Наприклад, було виділено значні кошти і на будівництво лікарні, і будинку культури, і на будівництво доріг, і водопроводу тощо. Хочу подякувати нашим гостям за їх цікаву ініціативу й можливість показати спільноті, зокрема енергетичній, наші досягнення та розповісти про важливу роль гідроенергетики як для енергосистеми, так і для екології. Підкреслю, ми завжди відкриті для суспільства та діалогу», - сказав директор Дністровської ГАЕС Василь Субота.

Окрім того, представники асоціації ознайомилися з роботою ГЩУ (головний щит управління –ред.), який забезпечує виконання заданого добового графіку погодинного навантаження, обсягу виробітки електроенергії та витрат води. Варто зазначити, що за допомогою ГЩУ також контролюється дотримання обмежень режиму роботи водосховища та забезпечується економічний розподіл навантаження між гідроагрегатами.

«Проводячи «Енергоаудит», ми намагаємося ознайомити суспільство з ключовими важливими об’єктами держави в енергетичній сфері та виявити  проблемні питання на найбільших енергетичних підприємствах України. Зі свого боку, якщо ми бачимо якісь проблеми, ми готові повідомити та рекомендувати державним органам про необхідність їх вирішення. Це може бути як законодавче регулювання, так і організаційні та технологічні питання. Для нас важливо забезпечити діалог між підприємствами та органами влади.

Що стосується Дністровської ГАЕС, то це незамінний об’єкт для енергетичної системи, тому що саме завдяки гідроакумулюючим потужностям ми маємо можливість регулювати систему та забезпечувати її маневровими потужностями. Сьогодні ми бачимо чудовий приклад того, як можна вкладати в енергетику та отримувати і результат, і якість, і користь для держави та суспільства в цілому. Окрім того, забезпечуючи низьковуглицеве виробництво електроенергії, гідроенергетика є важливим елементом «зеленого курсу».

Оглянувши Дністровську ГАЕС можу сказати, що це насправді об’єкт, яким Україна може пишатися. Це єдиний об’єкт такого масштабу, якості та високих технологій, який побудовано за роки незалежності країни і дуже хотілося б, щоб держава підтримала реалізацію цього проєкту до кінця. Наразі хочу подякувати керівництву Укргідроенерго та безпосередньо колективу Дністровської ГАЕС за проведену складну роботу, вагомі результати та надану можливість відвідати станцію», - підсумував президент Української Енергетичної Асоціації Максим Малашкін.

Нагадаємо, 22 грудня в рамках реалізації проєкту ІІ черги будівництва Дністровської ГАЕС підрядними організаціями було здійснено пускові операції на гідроагрегаті №4. Так, під час перевірки механічної частини гідроагрегату всі випробування початку пускових операцій пройдено успішно. Спорудження потужної станції насамперед дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії.

Загалом Дністровська ГАЕС дозволить підвищити конкурентоспроможність України, зміцнити енергетичну безпеку, врегульовувати графік навантажень в енергосистемі, а також стати аварійним резервом електроенергії. Водночас із введенням її в експлуатацію також суттєво покращиться екологічний стан, оскільки зменшаться витрати природного газу.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Оксана Гуляєва: «Дністровська ГАЕС – це проєкт, зорієнтований на збалансоване природокористування та виробництво екологічної енергії» 

Анатолій Зелений: «Дністровська ГАЕС надає можливості для розвитку громади» 

Унікальний об’єкт. Як добудова Дністровської ГАЕС позначиться на скороченні дефіциту маневрових потужностей

 

Фотогалерея

Поділитися: