Все буде Україна!

Дністровська ГЕС: 40 років ефективної роботи для стабільного функціонування енергосистеми України

Дністровська ГЕС: 40 років ефективної роботи для стабільного функціонування енергосистеми України

24-12-2021
24 грудня 1981 року о 6 год. 50хв. в енергетичній галузі країни стався знаковий момент: перший гідроагрегат Дністровської ГЕС було введено у промислову експлуатацію. Станція дала країні перший струм, ознаменувавши собою нову сторінку в історії комплексного використання водних ресурсів річки Дністер та надавши додаткового імпульсу економічному розвитку Буковини.

Про необхідність будівництва гідроелектростанції на Дністрі йшлося ще у 50 рр. минулого століття. Щорічні весняні повені завдавали значної шкоди селам та містам уздовж річки, тому у 1972 році Рада Міністрів СРСР прийняла рішення про початок будівельних робіт на Дністровському комплексному гідровузлі. З усіх куточків колишнього Радянського Союзу на будівництво станції почали приїздити фахівці. Будівельні роботи на об’єкті стартували у 1973 році, а вже у 1983 останній шостий гідроагрегат було введено в експлуатацію і Дністровська ГЕС досягла проєктної потужності у 702 МВт. Відтоді пройдено значний шлях, сповнений труднощів та досягнень.

Унікальність станції


Дністровська ГЕС – унікальна за комплексним призначенням, конструктивними особливостями, інженерними рішеннями, складом і конструкцією обладнання. Так на Дністровській ГЕС вперше в українській енергетиці пройшло випробування дослідних та промислових зразків тиристорної системи самозбудження гідрогенераторів з природним повітряним охолодженням. Досвід налаштування та експлуатації систем збудження, набутий на підприємстві, в подальшому було використано для їх широкого впровадження на багатьох енергогенеруючих підприємствах України.

«Хочу відмітити, що виходячи з особливостей роботи гідрогенеруючого підприємства, пов'язаних з частими пусками гідроагрегатів, саме у нас – на Дністровській ГЕС вперше в країні впроваджено високовольтні елегазові вимикачі на напругу 330 кВ, які забезпечили значно більший комутаційний ресурс порівняно з традиційними повітряними», – говорить директор Дністровської ГЕС Вячеслав Клим.

Етапи реконструкції Дністровської ГЕС


У 1998 році розпочався якісно новий етап в житті станції – реконструкція обладнання в рамках міжнародного проєкту "Реабілітація гідроелектростанцій і управління в енергосистемі", що фінансувався Міжнародним банком реконструкції та розвитку. В рамках проєкту замінено пристрої схеми захисту, автоматики та сигналізації гідроагрегатів. Встановлено шість елегазових генераторних вимикачів та два елегазових блочних вимикачі 330 кВ в головній схемі видачі потужності ГЕС. На всіх шести гідроагрегатах впроваджено унікальну систему діагностики і контролю, що дозволяють оперативно виявляти і в автоматичному режимі локалізувати неполадки. Все це дало можливість значно підвищити надійність, маневреність генеруючого обладнання, ефективність його функціонування та зменшити витрати на ремонт й експлуатаційне обслуговування.

«З 2006 року на Дністровській ГЕС розпочалася ІІ черга реконструкції, основним завданням якої є продовження терміну експлуатації гідроелектростанції, підвищення її надійності, підвищення екологічних стандартів генерації, а також поліпшення якості електроенергії, що виробляється, за рахунок удосконалення системи управління», – розповідає головний інженер Дністровської ГЕС Сергій Шпак.

Дністровська ГЕС
Будівництво Дністровської ГЕС

Під час реалізації проєкту ІІ черги реконструкції проведено модернізацію гідроагрегатів №3, №4 та №5 із заміною лопатей та хрестовини робочого колеса, що дало змогу підвищти експлуатаційну надійність і довговічність вузлів гідроагрегату, а також підвищити коефіцієнт готовності ГЕС до несення навантаження.

«В 2006-2008 роках ми провели заміну електрогідравлічних регуляторів швидкості. В 2008-2011 роках провели реконструкцію систем збудження всіх гідрогенераторів. В цей же час реконструювали пневмогосподарства зі встановленням сучасного економічного та надійного компресорного обладнання, що унеможливлює потрапляння олив до річки», – додає Сергій Шпак.

В 2010-2012 рр. на станції встановлено нові щити постійного струму. Впроваджено автоматизовану систему контролю безпеки гідротехнічних споруд, що дало змогу забезпечити на якісно новому рівні контроль за безпекою у реальному часі, отримувати достовірні дані про їх стан, проводити моніторинг відповідно до сучасних вимог. В 2013-2016 рр. фахівцями впроваджено структуру мережі, що забезпечує управління гідроагрегатами в автоматичному і ручному режимах, здійснює моніторинг та захист турбін і генераторів.

Цьогорічні роботи з модернізації

У 2021 році на станції фінішували планові роботи з підсилення верхньої частини глиняного ядра кам`яно-земляної греблі. Завершуються роботи з улаштування додаткової системи відкачування протіків води з кришки турбіни, яка встановлюється для запобігання затопленню приміщень турбінного залу, а також реконструкція системи пожежної сигналізації і оповіщення про пожежу будівель Дністровської ГЕС.

Дністровський гідровузол – серце Новодністровська

Дністровський гідровузол відіграє значну роль у житті та розбудові Новодністровська, адже дає робочі місця жителям, наповнює місцевий бюджет. Саме кошти, сплачені Укргідроенерго спрямовувалися на капітальний ремонт комунальних підприємств міста, житлових будинків, встановлення ліфтів, будівництво нових ліній електропередач та ін.

Один з соціальних проєктів, покликаних вирішити житлове питання співробітників Дністровських ГЕС та ГАЕС – це будівництво 114-квартирного житлового будинку у м. Новодністровськ, зведення якого розпочалося у 2012 році. На проєкт компанія Укргідроенерго виділила 42 мільйони гривень. Нині новосели з ГЕС та ГАЕС вже обживають помешкання.

Дністровська ГЕС – на сторожі боротьби з паводками у регіоні

До основних функцій Дністровського водосховища та гідровузла в цілому є водозабезпечення та боротьба з паводками. У зв’язку з глобальними кліматичними змінами їх роль у басейні зростатиме. Особливо це стосується питань безпеки та надійного водопостачання під час тривалих посушливих періодів, що чередуються випадінням короткочасних, але досить інтенсивних зливових опадів. Для попередження таких негативних явищ Дністровське водосховище та ГЕС постійно на сторожі.

У зимовий та передпаводковий періоди Дністровське водосховище спрацьовується для створення протипаводкової ємності, яку під час проходження весняного водопілля та зливо-дощових паводків використовують для зрізки піків. В подальшому, під час мінімального стоку р. Дністер забезпечується санітарний попуск в пониззя Дністра за рахунок спрацювання Дністровського водосховища.

Інтенсивні опади на початку літа 2020 року призвели до збільшення припливу води в басейн Дністра, створивши умови для високого дощового паводку. Своєчасно зреагувавши на ситуацію, в Укргідроенерго було сформовано оперативний штаб з пропуску повені під головуванням генерального директора компанії Ігоря Сироти. Завдяки скидним витратам з Дністровського водосховища забезпечено рівномірний попуск дощового паводку на Дністрі та мінімізовано негативний вплив опадів на прилеглі до річки території.

Люди – головна цінність

Продуктивна діяльність підприємства забезпечується злагодженою роботою десяти підрозділів, в яких працює близько 400 співробітників. Складна, потужна техніка вимагає бездоганного технічного обслуговування та ремонту –за цим стоїть щоденна напружена праця кожного фахівця Дністровської ГЕС.

«Інженери та майстри, слюсарі та монтери, машиністи й техніки забезпечують діяльність такого складного механізму, яким є енергетичне підприємство. Кожен працівник станції на своєму робочому місці працює на кінцевий результат – забезпечення постійної готовності генеруючого обладнання та отримання максимального виробітку електроенергії», - говорить Вячеслав Клим.

Соціальний захист співробітників

Разом з високими виробничими досягненнями, Дністровська ГЕС демонструє турботу про співробітників. Соціальна захищеність гідроенергетиків – пріоритетне питання, якому приділяється значна увага. У розпорядженні фахівців Дністровської ГЕС – медпункт, оздоровчий комплекс, спортивні ігрові та тренажерні зали. Кожен співробітник станції та члени його родини мають нагоду покращити стан здоров'я в українських та закордонних здравницях за рахунок матеріальної допомоги на оздоровлення, яка включена до соціального пакету Укргідроенерго, а також скористатися перевагами Програми добровільного медичного страхування.

Пресслужба Дністровської ГЕС

Читайте також:

Поділитися: