Все буде Україна!

Дністровська ГЕС: конкретна мета - достойний результат

Дністровська ГЕС: конкретна мета - достойний результат

04-01-2021
Для Дністровської ГЕС 2020-й був особливо динамічним та результативним. За минулий рік Дністровською ГЕС вироблено 748 млн. кВт*год електроенергії, що становить 195% виконання відносно плану.

У році, що минув, станція змушена була долати наслідки негативного впливу рясних опадів, регулюючи пропуск дощового паводку на Дністрі. Окрім того, на Дністровській ГЕС активно проводилися будівельні роботи з підсилення верхньої частини глиняного ядра кам`яно-земляної греблі та роботи з капремонту гідроагрегату №6.

Основною особливістю споруд Дністровської ГЕС є будівля руслового типу, що сприймає високий напір (до 55м) з водозливами над машинною залою. В будівлі ГЕС встановлено шість гідроагрегатів з поворотно-лопатевими турбінами і вертикальними синхронними генераторами зонтичного виконання. Машинна зала обслуговується двома мостовими кранами вантажопідйомністю 250 т.

За допомогою греблі Дністровської ГЕС створено водосховище, максимальна глибина якого сягає 54 м. Воно дозволяє здійснювати сезонне регулювання стоку Дністра. Основними завданнями Дністровського водосховища є забезпечення компенсуючими попусками водопостачання, зрошення земель, боротьба з повенями та генерація електроенергії.

Інтенсивні опади на початку літа призвели до збільшення припливу води в басейн Дністра, створивши умови для високого дощового паводку. Своєчасно зреагувавши на ситуацію, в Укргідроенерго було сформовано оперативний штаб з пропуску повені під головуванням генерального директора компанії Ігоря Сироти.

В період з 23 по 29 червня  через гідротехнічні споруди Дністровської ГЕС здійснено регульований пропуск дощового паводку з максимальними витратами в створі водопосту м. Галич 4200 м3/сек. Завдяки акумуляції значного обсягу паводка у Дністровському водосховищі здійснено «зрізку» максимальних витрат через Дністровську ГЕС до величини 2050 м3/сек.

Завдяки скидним витратам з Дністровського водосховища забезпечено рівномірний попуск дощового паводку на Дністрі та мінімізовано негативний вплив опадів на прилеглі до річки території.

У 2020 році у рамках виконання програми Укргідроенерго «Реконструкція ГЕС. ІІ черга» на Дністровській гідроелектростанції виконано будівельні роботи з підсилення верхньої частини глиняного ядра кам`яно-земляної греблі шляхом влаштування протифільтраційної завіси методом «стіна в ґрунті», які виконувались підрядною організацією  Консорціум «Науково-виробниче об`єднання  «Укргідроенергобуд».

Роботи стартували у березні минулого року згідно з проєктом «Реконструкція ядра лівобережної і  правобережної кам`яно-земляних гребель філії «Дністровська ГЕС», розробленого генеральним проєктувальником ПрАТ «Укргідропроєкт» на замовлення Укргідроенерго.

Посилення ядра виконано з метою забезпечення надійної експлуатації греблі при форсованих відмітках Дністровського водосховища вище нормального підпірного рівня.

Наразі будівельні роботи завершено, відновлено проїзд по гребеню дамби існуючої цементобетонної дороги. У 2021 році, на завершальному етапі, передбачено виконання робіт з благоустрою та оновлення контрольно-вимірювальної апаратури.

Укргідроенерго, ГЕС
Дністровська ГЕС

У липні минулого року на станції завершено капітальний ремонт гідроагрегату № 6 із демонтажем та розбиранням робочого колеса турбіни. Роботи із демонтажу-монтажу та ремонту вузлів гідроагрегату виконано силами підрядної організації ТОВ «Дніпро-Спецгідромонтаж» та персоналом філії «Дністровська ГЕС». В умовах заводу АТ «Турбоатом» виконувався відновлювальний ремонт робочого колеса турбіни з подальшим проведенням його функціональних та гідравлічних випробувань. При ремонті робочого колеса турбіни фахівці заводу виконали ремонт та спарювання з цапфами колеса резервного комплекту лопатей, замінили хрестовину, втулки та інші деталі. Окрім того, виконано відновлювальний ремонт лопаток направляючого апарату, виготовлено нові деталі та вузли для заміни на гідротурбіні.

Фахівцями ДП «Завод Електроважмаш» виготовлено нову основу підп’ятника. Проведено ремонт та проточування поверхонь диску підп’ятника на спеціальних верстатах заводу. Після завершення ремонту заводами-виробниками гідрогенеруючого обладнання, а також спеціалізованою організацією ТОВ «Гідроенерготехсервіс» проведено післяремонтні натурні випробування гідротурбіни та гідрогенератора з метою перевірки якості виконаного ремонту.

Наразі гідроагрегат № 6 Дністровської ГЕС працює у запроєктованому діапазоні навантажень у відповідності до потреб ринку електричної енергії.

На виконання Наказу Міненерговугілля про підготовку обладнання електростанцій і теплових мереж до надійної та ефективної роботи у 2020 році та в осінньо-зимовій період 2020/21 року на станції виведено у плановий капітальний ремонт гідроагрегат № 1.

Упродовж минулого року в адміністративних та виробничих приміщеннях будівлі ГЕС виконувалися роботи з часткової реконструкції систем вентиляції. Зокрема, було змонтовано 9 спліт-систем в побутових приміщеннях  електромашинного цеху та служби релейного захисту. Окрім того, встановлено  8 припливних установок типу CTS в, яких змонтовано систему кондиціонування та обігріву повітря  з його очисткою, а також витяжні системи в санвузлах та душових. Мета реконструкції – повна заміна існуючих вентиляційних установок на сучасні.

Окрема увага – питанням надійності експлуатації гідротехнічних споруд.  З метою підвищення їх проєктних експлуатаційних характеристик виконано лікування бетонних поверхонь оглядової та цементаційної галерей будівлі ГЕС. Роботи проводились у відповідності до проєкту, який передбачає усунення тріщин та зон фільтрації, усунення сульфатацїі бетону, усунення корозії закладних елементів та бетону, а також облаштування захисного покриття поверхні бетону.

Разом з високими виробничими досягненнями, станція демонструє турботу про співробітників. Основний пріоритет - протидія розповсюдження вірусу COVID – 19. З метою попередження захворюваності на коронавірус, на філії було створено оперативний штаб з організації та впровадження заходів «Про запобігання поширення коронавірусу COVID-19». На Дністровській ГЕС організовано доставку співробітників на робочі місця з урахуванням епідеміологічної ситуації, скасовано усі масові заходи. У приміщеннях посилено дезінфекційний режим, організовано температурний скринінг співробітникам підприємства. Окрім того, забезпечено перевірку дотримання карантинних заходів працівниками підрядних організацій, які працюють на території філії.

Соціальна захищеність співробітників станції – пріоритетне питання, якому торік приділялася значна увага. У розпорядженні гідроенергетиків Дністровської ГЕС є медпункт, оздоровчий комплекс, спортивні ігрові та тренажерні зали. Кожен співробітник станції та члени його родини мали чудову нагоду покращити стан свого здоров'я в найкращих здравницях України і не тільки за рахунок матеріальної допомоги на оздоровлення, яка включена до соціального пакету Укргідроенерго, а також скористатися перевагами Програми добровільного медичного страхування.

На Дністровській ГЕС не залишаються поза увагою працівники, які своєю самовідданою працею зробили внесок у будівництво і розвиток підприємства, а на даний час знаходяться на заслуженому відпочинку. Для них запроваджено щомісячні доплати до пенсій, надається матеріальна допомога.

На 2021 рік станція будує амбітні плани: виробити  для потреб держави 402 млн.  кВт*год цінної регулюючої електроенергії та спрямувати основні зусилля на підвищення ефективності експлуатації ГЕС.

Пресслужба Дністровської ГЕС

Читайте також:

Ігор Сирота: Якби не було Дністровської ГЕС, наслідки паводку були б набагато масштабніші

На Дністровській ГЕС після капремонту введено в експлуатацію гідроагрегат №6

Дністровська ГЕС: стабільність та впевненість у завтрашньому дні

Поділитися: