Все буде Україна!

Дністровське водосховище врятувало річку від повного висихання й стало на заваді екологічного лиха

Дністровське водосховище врятувало річку від повного висихання й стало на заваді екологічного лиха

05-09-2022
Недобір води зафіксований у басейнах всіх річок Буковини, Дністровське водосховище врятувало річку та дозволило забезпечувати населення водними ресурсами. Дощі, які пройдуть незабаром, наповнять басейни Чернівецької області, проте значного підвищення рівня води в Дністрі не очікують.

Про це в матеріалі для Медіа агентства "АСС" повідомила синоптикиня Тетяна Негадайлова.

Відмінною характеристикою літа 2022 у Чернівецькій області від попередніх періодів став значний недобір опадів. Недобір води зафіксований у басейнах всіх річок Буковини. «Якщо ми говоримо про відсоток недобору річок Буковини у літній період, він становить 60%, проте, якщо брати цифри за весь цьогорічний період, ця кількість змінюється всього лиш в межах 45-55%, тобто маємо ще нижчий відсоток», – розповіла очільниця Чернівецького обласного ЦГМ Тетяна Негадайлова.

Для річок Чернівецької області, як пояснила синоптикиня, у весняний період важливим є накопичення снігу в гірських районах. Адже саме звідси беруть початок притоки Дністра й Прута. Цього року, на відміну від рівнинних територій, висота снігового покриву сягала в окремі періоди до 3 метрів заввишки. Сніговий покрив значно накопичився, а це зумовило деяке підтримання водності в наших річках, каже Тетяна Негадайлова. Проте недобір опадів зумовив низькі рівні води, що досягли мінімальних значень на певних постах області: гідрологічний пост Путила, Чернівці, у Долішньому Шепоті та у Сторожинці.  Аналізуючи ситуацію, синоптикиня зауважила, що все ж таки, рівні води не знизились до екологічно небезпечних, тобто до маловоддя не сягнули, хоча були наближені.

«Все-таки у серпні кількість опадів була близька до кліматичної норми. Дещо поповнилась вода в річках. Також маємо дощовий початок осені, очікуємо значні опади подекуди. Можливе підвищення рівнів води 0,2-1 метри», - розповіла синоптикиня.

Що стосується Дністра - залишається важка ситуація з водосховищем, каже синоптикиня. Упродовж літа на Буковині за період всього існування водосховища спостерігалось найменше надходження води до нього. Також упродовж літа надходження води знизилось з 55 до 28 кубічних метрів за секунду.

Проте, як наголошує Тетяна Негадайлова, Дністровське водосховище відіграло дуже важливу роль: «Варто зазначити, що існування цього водосховища врятувало території, які знаходяться вниз за течією, від повного висихання та екологічної біди. За рішенням міжвідомчої комісії, зважаючи на такий малий прихід води, було домовлено утримувати схід в межах 110 метрів кубічних в секунду, що дало змогу уникнути екологічної катастрофи». Синоптикиня певна, що дощі, які пройдуть незабаром, наповнять басейни Чернівецької області, проте значного підвищення рівня води в Дністрі не очікують.

Нагадаємо, незважаючи на те, що гідрологічна ситуація набуває ознак маловоддя, ПрАТ «Укргідроенерго» планує режим роботи водосховищ Дністровського комплексного гідровузла відповідно до рішень Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів України та забезпечує гідроресурсами Республіку Молдова.

Все буде Україна!

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Пресслужба УГЕ

Поділитися: