Все буде Україна!

Едуард Чекаленко: «Мені цікаво вирішувати складні завдання»

Едуард Чекаленко: «Мені цікаво вирішувати складні завдання»

04-02-2021
Наприкінці минулого року за вагомий внесок у забезпечення сталої роботи енергетики, сумлінну працю та високий професіоналізм українським урядом відзначено фахівців Укргідроенерго. Серед співробітників компанії, яких нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України – і начальник турбінного цеху Кременчуцької ГЕС Едуард Чекаленко.

Едуард Чекаленко народився у Світловодську. У старших класах середньої школи юнак почав розмірковувати про подальше навчання та вибір професії. Адже від вірно обраної життєвої дороги залежить майбутнє людини. Ще з дитинства хлопця цікавили точні науки та техніка. Отримавши неповну середню освіту, Едуард вступає до гірничо-металургійного технікуму, де здобуває спеціальність гірничого техніка-електромеханіка.

Далі була служба в армії, під час якої гартувалась воля та характер молодого чоловіка. Після служби у 1999 році доля привела Едуарда Чекаленка на Кременчуцьку ГЕС. Тут і розпочалось професійне зростання – з посади слюсаря з ремонту гідротурбінного устаткування. Молодий фахівець активно розширював та поповнював свої знання в гідроенергетиці, активно долучався до технологічних процесів, що відбуваються на станції. Юний гідроенергетик глибоко вивчав питання теорії та практики професії. Його допитливість і донині дає можливість постійно поповнювати ґалузевий вантаж знань.

У 2003 році Едуарда Чекаленка призначають майстром дільниці турбінного цеху, а з травня 2008 року він вже – старший майстер. Розуміючи, що безперервне професійне самовдосконалення – це ключ до успіху та вимога часу, Едуард Володимирович вирішує здобути вищу освіту. У 2009 році він без відриву від виробництва завершує навчання на факультеті гідравлічних машин Харківського політехнічного університету. У дипломі зафіксована кваліфікація інженер-механік. Набуті знання та практичний досвід сприяють подальшій професійній зрілості фахівця, тож керівництво доручає Чекаленку очолити цех: у квітні 2011 року його призначають начальником турбінного цеху Кременчуцької ГЕС.

Пройшовши свій трудовий шлях від робітника до керівника такого важливого підрозділу станції, досвідчений гідроенергетик ось уже 22 роки стоїть на варті енергетичної стабільності. Під його керівництвом тут розробляється та впроваджується технічна політика станції, ведеться контроль за оптимальною експлуатацією обладнання та споруд. Працівники турбоцеху забезпечують виконання планових робіт. За безпосередньої участі Едуарда Володимировича виконано значні обсяги робіт з капітальних та поточних ремонтів шести гідроагрегатів. Проведено технічний супровід реконструкції затворів водозливної греблі та сміттєзатримуючих решіток агрегатів, підкранових колій крана тощо. Власними силами відремонтовано 60 маслоохолоджувачів підп'ятника та 90 повітроохолоджувачів генератора, замінено 900 метрів технічних трубопроводів. Замінено латунні трубки повітроохолоджувачів на сучасні мельхіорові на гідроагрегатах № 2, 4, 6, 11, 12. Реконструйовано 3, 7, 8, 9 гідроагрегати. Наразі на Кременчуцькій ГЕС триває реконструкція гідроагрегату № 4.

Колектив турбінного цеху гідроелектростанції на чолі з Едуардом Чекаленко можна сміливо назвати невеличким новаторським центром. Тут систематично і послідовно запроваджуються передові методи щодо ремонту обладнання. Колектив турбінного цеху забезпечує безперебійну роботу гідроагрегатів, що сприяє надійності та безаварійності експлуатації станції.

«Я без команди нічого не вартий. Я навчаюсь у них, раджуся з ними. Без цього неможливо рухатись вперед. Сформована команда професіоналів – це 100% успіху виробництва», – говорить керівник про свій колектив.

Видатний організаційний талант, професіоналізм в роботі, вміння приймати обмірковані самостійні рішення та відповідати за їх виконання забезпечують Едуарду Володимировичу беззаперечний авторитет серед колег. Ну, а його вагомий багаж знань та досвід сприяють практичному впровадженню в життя нових виробничих задумів.

«Мені цікаво вирішувати складні завдання! Я люблю свою справу» – говорить начальник турбінного цеху.

Любов до механіки та розв’язання складних завдань – в крові у Чекаленка. Саме вона допомагає йому в успішній реалізації стабільної та безаварійної експлуатації гідротурбінного та гідромеханічного обладнання Кременчуцької ГЕС.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також:

Кременчуцька ГЕС: протягом 2020 року реалізовано ряд важливих проєктів по реконструкції

Головний інженер Кременчуцької ГЕС Віктор Василенко: «Я жодного разу не пошкодував, що пов'язав своє життя з гідроенергетикою»

45 років на Кременчуцькій ГЕС: Свою благородну професію на жодну іншу не проміняла б, - Віра Максименко

Поділитися: