Все буде Україна!

Електроенергія зі стічних вод: у Великобританії реалізують інноваційний проєкт

Електроенергія зі стічних вод: у Великобританії реалізують інноваційний проєкт

31-05-2023
Новаторський проєкт, який є першим у своєму роді у Великій Британії, дозволить компанії Scottish Water отримувати енергію зі стічних вод.

Як повідомляє Scottish Construction Now,  будівництво інноваційного проєкту йде повним ходом і передбачає встановлення гідротурбіни на водоочисних спорудах Гамільтона в Південному Ланаркширі.

Очікується, що проєкт вироблятиме 0,42 ГВт-год «зеленої» електроенергії щороку, що еквівалентно кип'ятінню близько 1 800 000 чайників на рік.

Це буде перша збірна гідросистема, яка буде встановлена на очисних спорудах у Великій Британії в середині технологічного процесу, коли стічні води протікатимуть через гідрогенератор, встановлений в трубопроводі очисних споруд.

Очікується, що гідротурбіна також скоротить викиди вуглецю приблизно на 64 тони щороку.

Ніл Бомонт, керівник групи Horizons Hydro Energy, зазначив: «Компанія Scottish Water володіє величезною кількістю земельних ділянок, нерухомості та операційних активів, які мають величезний потенціал у сфері відновлюваної енергетики. Ми повинні бути відкритими до свіжих ідей та сміливими в наших діях, коли справа доходить до досягнення амбіцій в галузі зеленої енергетики. До недавнього часу всі попередні зусилля в галузі гідроенергетики були зосереджені на використанні енергії з наших водних активів. Зараз ми шукаємо більш креативні способи виробництва енергії та зниження викидів вуглецю. Застосовуючи нетрадиційний підхід, такий як на водоочисних спорудах Гамільтона, ми можемо визначити можливості для подальшої оптимізації генерації та використання значного потенціалу по всій Шотландії».

Очікується, що інноваційна гідросистема буде введена в експлуатацію до кінця осені 2023 року. Ще до введення в експлуатацію вона увійшла до шорт-листа у двох категоріях на церемонії нагородження Water Industry Awards, яка відбудеться 29 червня 2023 року в Бірмінгемі.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Scottish Construction Now

Поділитися: