Все буде Україна!

Енергетика – жіночого роду. Історії фахівчинь Каховської ГЕС

Енергетика – жіночого роду. Історії фахівчинь Каховської ГЕС

07-03-2021
Енергетика – жіночого роду. Від неї залежить неспинний розвиток усіх галузей економіки, тепло та затишок у кожній оселі.
Напередодні Міжнародного жіночого дня ми продовжуємо розповідати про жінок у гідроенергетиці. Сьогодні мова піде про співробітниць Каховської ГЕС - про їх професійний шлях та досягнення.

У кожнім цеху, підрозділі, відділі та службі Каховської ГЕС є співробітниця-жінка. Вони нарівні з чоловіками впевнено, професійно і відповідально виконують свою роботу і прикрашають колектив своїми посмішками. На сьогодні на станції працює 62 жінки.

Світлана Александрова

Світлана Александрова 18 років працює на Каховській ГЕС акумуляторником в електротехнічному цеху. За фахом вона технік-електрик, але має ще одну спеціальність – бухгалтер.  Батьки Світлани будували станцію і працювали на ній після введення в експлуатацію. Тож спадковість взяла своє і разом з сестрою вони продовжили династію гідроенергетиків. Про значення своєї професії на станції говорить:

«Коли я вперше побачила великі акумуляторні батареї на станції, трохи злякалася, але потім звикла, навчилась їх обслуговувати і моя робота вже не здається мені такою важкою, як спочатку. Я слідкую за своєчасним заряджанням, підзаряджанням та розрядженням акумуляторних батарей, які в аварійному режимі слугують резервом для підтримання у робочому стані обладнання ГЕС. Своєчасне обслуговування акумуляторних батарей, а їх на станції 210, теж входить до кола моїх обов’язків. У 2008 році їх замінили на сучасні, закритого типу».

Працюючи на виробництві, Світлана не втратила захоплення творчістю. Майстриня вишивки та виготовлення ляльок, вона в’яже і виготовляє смачні десерти, завжди бере участь у творчих конкурсах і виставках на станції.

Тетяна Титоренко і Наталія Добровольська

Тетяна Титоренко і Наталія Добровольська – кранівниці. Працюють в турбінному цеху 26 і 10 років відповідно. Обидві вважають свою професію покликанням. На Каховській ГЕС експлуатується 7 кранів, розташованих як у машинній залі, так і на водозливній греблі. Під час монтажу, демонтажу ротору гідроагрегату, який важить 470 тон, вони працюють в тандемі на двох кранах по 250 тон кожен. Їх дії завжди злагоджені, тому що за роки спільної праці навчились розуміти жести і відчувати одна одну.

«Моя мама була кранівницею, тому і я обрала цю професію. На ГЕС я прийшла на місце фахівчині, яка працювала кранівницею від початку будівництва станції до виходу на пенсію. Вважаю, що ця професія жіноча, так як потребує виваженості, відповідальності і вміння відчувати кожен рух крану», – зауважила Тетяна.

«Я на своєму місці. Люблю мотоцикли, техніку і адреналін з дитинства. Раніше я працювала на крані у будівельній галузі -  зводила будівлі і споруди, а також був період роботи в їдальні. Коли з’явилась можливість знов працювати за фахом – погодилась не замислюючись», – поділилася своїм досвідом Наталія.  

Любов Сайченко

Любов Сайченко – замірниця на топографо-геодезичних та маркшейдерських роботах в гідротехнічному цеху. Технік-гідротехнік за фахом, вона 20 років працює на станції.

ЇЇ батько теж працював на ГЕС начальником зміни електроцеху. Її робота в тандемі з інженером-геодезистом полягає в спостереженні за можливими горизонтальними і вертикальними зміщеннями гідроспоруд. Вона веде записи спостережень для порівняння і контролю. Її інструмент – рейка і нівелір.

«Ця професія цілком може бути жіночою, якщо ви не боїтесь висоти, вологих приміщень та можете працювати в спеку і в мороз просто неба. Я вважаю свою роботу відповідальною і необхідною в комплексному підході до безпеки гідроспоруд. Все що я знаю мене навчили чоловіки з якими працюю пліч-о-пліч щодня, і мені подобається моя специфічна робота», - каже Любов Сайченко.

Анна Зеленська

Анна Зеленська – фахівчиня цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту і зв’язку. Працює на Каховській ГЕС п’ять років. Закінчила Одеську політехніку за фахом «Електричні машини і апарати». Донедавна вона працювала електромонтером з випробувань та вимірювань в цьому ж цеху. Свою роботу в енергетиці вважає стовідсотковим покликанням, тому що тут у нагоді стає її технічний склад розуму і здобуті у виші знання. Анна завжди хотіла щоб її робота була пов’язана з енергетикою і тішиться, що працює за фахом. До кола її обов’язків входить ведення технічної документації в цеху.

«Коли я прийшла на станцію, довелося працювати у чоловічому колективі, що викликало в мене занепокоєння. Але тепер вважаю це привілеєм, адже з чоловіками простіше знаходити спільну мову. Коли я працювала електромонтером, я дізналася про обладнання і його характеристики - тепер це допомагає мені у роботі. Радію, що працюю на кращому підприємстві міста і реалізовуюся як фахівець своєї справи», - розповіла Анна Зеленська.

Директор Каховської ГЕС Олег Пащенко від імені колективу привітав жінок з святом весни:

 «Шановні жінки! Цього чудового весняного дня прийміть найщиріші вітання. Весна - прекрасна пора для нових звершень. Ми бажаємо Вам успіхів у всіх сферах життя, досягнення намічених цілей, нових відкриттів та підкорення професійних висот.

Нехай у Ваших родинах завжди буде взаємопорозуміння! Бажаємо Вам та Вашим рідним щастя й міцного здоров'я! Нехай кожен Ваш день буде сонячним і радісним, а серця будуть сповнені натхненням і мріями».

Олена Бегунова, пресслужба Каховської ГЕС

Читайте також:

Марина Лубінець: «У дитинстві мріяла стати філологом, але доля тісно поєднала життя з гідроенергетикою»

Інженерка Ніна Дем’янова: «Наша робота надзвичайно відповідальна, адже від неї залежить безпека та надійність Київської ГЕС»

З освіти в гідроенергетику. Як вчителька Наталія Шевчук опанувала «нежіночу» професію

 

Поділитися: