Все буде Україна!

Марина Лубінець: «У дитинстві мріяла стати філологом, але доля тісно поєднала життя з гідроенергетикою»

Марина Лубінець: «У дитинстві мріяла стати філологом, але доля тісно поєднала життя з гідроенергетикою»

06-03-2021
39 років поспіль виконує не зовсім жіночу роботу на Дністровській ГЕС тендітна, добра та чуйна жінка Марина Лубінець. Вона здійснює нагляд за станом гідротехнічних споруд станції.

Народилася Марина у місті енергетиків Чайковський Пермської області. Батьки працювали на Воткинській ГЕС. Після закінчення школи Марина вирішує вступити до Куйбишевського енергетичного технікуму студіювати гідроенергетичне будівництво.

Саме у цей час в Україні триває активне будівництво Дністровської ГЕС - вводяться в експлуатацію перші гідроагрегати. На станцію приїздить чимало фахівців з теренів колишнього СРСР. Отримав запрошення на будівельні роботи і Олександр Данилевський - батько Марини. У 1981 році тоді ще зовсім юна дівчина переїхала разом з батьками, братом та сестрами на добудову Дністровської ГЕС. Батько влаштувався працювати оперативним черговим зміни ГЕС, а Марина трудову діяльність розпочала обхідником гідроспоруд.

Тут, на станції, вона познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком Миколою Лубінцем, який також походить з династії гідроенергетиків. На той час він працював електриком у електричному цеху, його батько був начальником турбінного цеху, а мати - лаборантом у хімічній лабораторії станції. На електростанції працювали також Миколин брат та його дружина.

«Ось така величезна сім’я енергетиків! Цікаво, що сім’я чоловіка теж переїхала в Новодністровськ із Чайковського. Ми з чоловіком виросли в одному місті але познайомились тільки тут - на Дністровській ГЕС»,- ділиться жінка.

Вона єдина працівниця гідроцеху, хто добре пам’ятає перші етапи будівництва і становлення електростанції. А вони були хоч і нелегкими, однак дуже цікавими. Марина згадує як спершу доводилося працювати у будівельному дерев’яному вагончику, який опалювався електричним конвектором, як брала участь у роботах зі встановлення контрольно-вимірювальної апаратури на ГЕС.

«До деяких п’єзометрів доводилось добиратись буквально по пояс в снігу, а вимірювальний пристрій просто відкопувати.  Але повертались з вимірів завжди у гарному настрої. Зігрівались запашним чаєм у вагончику. Це було дуже романтично», -пригадує Марина Лубінець.

Електростанція будувалась і розвивалась, а  разом з нею зростав і професіоналізм Марини. Наразі жінка працює у групі нагляду, що створена для контролю за станом гідротехнічних споруд. Основне  завдання обхідника - експлуатаційний контроль за надійністю та безпекою гідротехнічних споруд при зміні температурних та паводкових режимів.

Марина - не лише справжня фахівчиня своєї справи, вона завжди бере активну участь у житті станції, допомагаючи колегам вирішувати проблемні питання, а також навчає молодих спеціалістів. Для неї колектив - друга родина, де можна знайти однодумців, ділитися досвідом, та будувати плани на майбутнє.

«Я із задоволенням допомагаю усім, хто потребує підтримки або поради. Протягом п’яти років я є членом профспілкового комітету, як представниця  від гідроцеху. Однак за допомогою часто звертаються і працівники інших підрозділів. Я охоче допомагаю усім і душа болить за всіх. Адже колектив для мене давно вже став другою сім’єю, а станція - другою домівкою»,- зазначає Марина Лубінець.

Пресслужба Дністровської ГЕС

Читайте також: 

Наталія Кошман: «Мені подобається працювати на гідроелектростанції, адже поряд зі мною професіонали» 

З освіти в гідроенергетику. Як вчителька Наталія Шевчук опанувала «нежіночу» професію 

Марина Пустовіт: «Жінка в енергетиці – відповідальна, вольова, цілеспрямована, уважна»

 

Поділитися: