Все буде Україна!

Інженерка Ніна Дем’янова: «Наша робота надзвичайно відповідальна, адже від неї залежить безпека та надійність Київської ГЕС»

Інженерка Ніна Дем’янова: «Наша робота надзвичайно відповідальна, адже від неї залежить безпека та надійність Київської ГЕС»

05-03-2021
Ми продовжуємо цикл матеріалів про жінок у гідроенергетиці і сьогодні наша розповідь про жінку, яка понад 37 років присвятила роботі на філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» інженерку Ніну Дем’янову – керівницю групи спостережень та аналізу стану гідротехнічних споруд гідротехнічного цеху.

Ніна народилась в Курській області, але з часом сім’я переїхала до Запоріжжя.

Після школи вступила до Запорізького гідроенергетичного технікуму на спеціальність гідротехнічне будівництво, одразу по закінченню якого у 1983 році почала працювати на Київській ГЕС спочатку замірницею на топографо-геодезичних і маркшейдерських роботах.

«Спеціальність я таку собі обрала, оскільки після переїзду до Запоріжжя я росла поруч з ДніпроГЕС, де також працювала моя тітка, а ще моя сестра навчалась за цією спеціальністю. Закінчивши технікум, в ті часи, спеціалістів направляли на робочі місця в різних куточках світу. Мене направили до Київської ГЕС, де я мала пропрацювати 2 роки. Але по закінченню обов’язкового терміну праці, я вирішила залишитись. І от на станції я вже 37 років», - згадує Ніна Дем’янова.

Набувши великого досвіду роботи з експлуатації гідротехнічних споруд гідроелектростанції молода фахівчиня обійняла посаду інженера-керівника групи спостережень та аналізу стану гідротехнічних споруд дільниці спостережень та контролю за гідротехнічними спорудами гідротехнічного цеху.

Сьогодні Ніна Дем’янова здійснює контроль за роботою автоматичної системи контролю за гідротехнічними спорудами, знімає показники контрольної апаратури, аналізує дані  вимірів, проводить виміри та  геодезичні роботи на земляній дамбі Київської ГЕС, як керівниця групи. А усі ці роботи забезпечують надійний контроль за гідротехнічними спорудами Київських ГЕС і ГАЕС, що сприяє надійній та безперебійній експлуатації гідроелектростанцій.

«Робота всієї нашої групи дуже важлива. У нас великий об‘єм роботи і велика відповідальність. Адже від нашої праці залежить безпека та надійність гідроелектростанції. Ми слідкуємо за станом всієї станції, а саме греблею, дамбою та усіх гідротехнічних споруд. Наразі на ГЕС працює автоматизована система контролю за гідротехнічними спорудами. Тобто на певних частинах станції встановлені спеціальні датчики, які в реальному часі показують нам дані по спорудам, по їх стану. Також, ми проводимо обов’язковий огляд станції. І до речі, хочу зазначити, що наша дамба в надійному стані», - підкреслює Ніна Дем’янова.

Колеги розповідають, що Ніна завжди сумлінна, наполеглива, працелюбна, відповідальна та чесна, в колективі користується заслуженою повагою та авторитетом.

За успіхи в роботі Ніна Олексіївна нагороджена Грамотами Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Подякою  ПрАТ "Укргідроенерго" та неодноразово заохочувалась філією «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС».

Ольга Чайка, пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Читайте також:

 

Наталія Кошман: «Мені подобається працювати на гідроелектростанції, адже поряд зі мною професіонали» 

З освіти в гідроенергетику. Як вчителька Наталія Шевчук опанувала «нежіночу» професію

Професіоналізм, помножений на енергію творення

Поділитися: