Все буде Україна!

Європа повідомляє про новий максимум виробництва електроенергії з ВДЕ

Європа повідомляє про новий максимум виробництва електроенергії з ВДЕ

20-07-2023
Падіння цін на газ, підвищення виробництва атомної енергії у Франції та рекордно низький попит призвели до того, що оптові ціни на електроенергію в Європі знизилися до найнижчого рівня за останні два роки. Тим часом, енергія з відновлюваних джерел, на чолі з гідроенергетикою, вперше склала більше половини виробітку електроенергії в Європі.

Як повідомляє Hydro Review, такими були основні пункти звіту про європейський ринок електроенергії у другому кварталі 2023 року від аналітика енергетичних даних EnAppSys.

В умовах падіння попиту до рівня, небаченого навіть під час пандемії COVID-19, виробництво електроенергії в Європі скоротилося до рекордно низького - 596 ТВт-год - найнижчого квартального показника, зафіксованого відтоді, як EnAppSys почала складати ці звіти у 2015 році.

Це спричинило понижувальний тиск на оптові ціни на електроенергію, так само як і повернення атомних електростанцій у Франції, які раніше були виведені з експлуатації. Країна збільшила рівень чистого експорту електроенергії в цьому кварталі більш ніж на 400% порівняно з попереднім кварталом, в основному завдяки своїй здатності експортувати надлишок електроенергії, виробленої її атомними блоками.

Ці фактори сприяли тому, що європейський енергетичний ринок продовжував відновлюватися після турбулентних подій 2022 року, а ціни на газ впали до мінімуму на початку червня. Однак у червні ціни знову зросли, досягнувши піку через технічне обслуговування газопереробного заводу Нюхамна в Норвегії та майбутнє закриття газового родовища Гронінген урядом Нідерландів.

Протягом кварталу ціни на вуглецеві квоти мали тенденцію до зниження: на початку квітня вони досягли максимуму в 94,86 євро за тонну, а наприкінці кварталу впали до 77,11 євро за тонну.

Загальна тенденція до зниження оптових цін на газ призвела до падіння цін на електроенергію. Ціни на ринку "на добу наперед" та системні ціни на різних європейських ринках часто були від'ємними під час високих рівнів виробництва електроенергії з ВДЕ, що спонукало європейські енергетичні біржі знизити поріг від'ємної ціни, запустивши другий аукціон "на добу наперед" до рівня -500 євро/МВт-год.

Відновлювані джерела енергії зробили найбільший внесок у європейський енергобаланс у 2 кварталі 2023 року, вперше виробивши понад 50% від загального обсягу генерації. Цей показник на 12 пунктів перевищив частку ВДЕ, зафіксовану у 1 кварталі 2017 року. Гідроенергетика (19,2%), вітроенергетика (15,8%) та сонячна енергетика (11,9%) були основними рушіями виробництва електроенергії з відновлюваних джерел у 2 кварталі 2023 року.

Жан-Поль Харреман, директор EnAppSys BV, що входить до складу групи Montel, зазначив: «Цей останній рекорд у галузі відновлюваної енергетики підкреслює основну тенденцію, коли все більше європейських країн намагаються "озеленити" свої поставки електроенергії. Оскільки боротьба зі зміною клімату посилюється, цілком ймовірно, що все більше країн будуть виробляти більший обсяг електроенергії з відновлюваних джерел. Високі ціни на електроенергію призвели до падіння попиту на неї протягом останніх кількох кварталів. Попит на багатьох ринках нижчий, ніж він був під час пандемії COVID-19, а масова розбудова "домашніх" сонячних електростанцій призвела до падіння чистого попиту в багатьох країнах.

Це стало основною причиною падіння цін на газ упродовж кварталу, оскільки наприкінці першого кварталу 2023 року Європа вийшла із зимового сезону з надзвичайно високими запасами газу. Цей надлишок у сховищах призвів до того, що ринок очікував, що процес поповнення запасів влітку буде легшим, ніж роком раніше. Відтак, ці фактори, разом з очікуванням слабкого економічного зростання, мали знижувальний вплив на оптові ціни на газ, які впали до найнижчого рівня з літа 2021 року. Як наслідок, ціни на електроенергію також знизилися через зменшення витрат на генерацію.

Через нижчий попит у цьому кварталі, використання газових електростанцій було суттєво нижчим порівняно з останніми кварталами. У Нідерландах використання газу в цьому кварталі знизилося на 14% порівняно з другим кварталом 2022 року, що в першу чергу пояснюється збільшенням виробництва сонячної енергії. Аналогічно, у Франції спостерігалося помітне зниження на 44% порівняно з другим кварталом 2022 року в результаті ремонту атомних блоків електростанцій».

Згідно зі звітом EnAppSys про ринок електроенергії Великобританії за 2 квартал 2023 року, низький попит та падіння цін на газ призвели до того, що оптові ціни на електроенергію в цій країні знизилися до найнижчого рівня за останні два роки.

Попит зазвичай нижчий в цю пору року, ніж взимку, але в цьому кварталі попит був нижчим, ніж у будь-якому кварталі з 2020 року, із загальним попитом 51,6 ТВт-год, що лише на 5% вище, ніж 49,0 ТВт-год у 2 кварталі 2020 року, коли пандемія COVID-19 сильно знизила попит в Європі. Частково це було зумовлено тим, що промисловість та споживачі змінили свої звички використання електроенергії через високі ціни, які спостерігалися останнім часом.

Разом зі скороченням традиційної генерації у ІІ кварталі 2023 року ціни на газову знижувалися з квітня до початку червня, опустившись до 19,47 фунтів стерлінгів за МВт-год. Однак у червні спостерігалося різке зростання цін, які досягли піку в 35,34 фунтів стерлінгів за МВт-год.

На цьому тлі оптові системні ціни впали до найнижчого рівня з літа 2021 року. У порівнянні з попереднім кварталом системні ціни знизилися в середньому на 34%. Середня системна ціна у 87,58 фунтів стерлінгів/МВт-год була найнижчою з 2 кварталу 2021 року, головним чином через більшу кількість періодів негативного ціноутворення, ніж можна було б очікувати.

Ціни на ринку "на добу наперед" також кілька разів падали нижче 0 фунтів стерлінгів за МВт-год у періоди високого рівня виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. Більш екстремальне негативне ціноутворення спостерігалося в інших країнах Європи, зокрема, в Нідерландах та Німеччині, де ціни іноді падали значно нижче 100 євро/МВт-год.

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел (вітер, біомаса, сонячна енергія та гідроенергетика) було найбільшим у структурі виробництва електроенергії у Великобританії протягом кварталу - 38% від загального обсягу виробництва, хоча цей показник був нижчим, ніж зазвичай, через падіння попиту. Газова генерація склала 35% від загального обсягу.

Пол Веррілл, директор компанії EnAppSys, що входить до складу групи Montel, зазначив: «Разом зі зниженням цін на газ, підвищенням рівня генерації французької атомної енергетики та низький попит у цьому кварталі сприяли тому, що ринок електроенергії у Великобританії продовжує відновлюватися після турбулентних подій 2022 року. Оптові ціни на електроенергію знизилися до рівнів, які востаннє спостерігалися влітку 2021 року, а інтерконектори повернулися до позиції чистого імпорту, порівняно з тією, що спостерігалася до вторгнення росії в Україну. Однак слід зазначити, що ціни влітку 2021 року все ще були помітно вищими за середні історичні показники, тож наразі ціни залишаються високими порівняно з цими довгостроковими середніми показниками».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: IEA

Поділитися: