Все буде Україна!

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у засіданні з питань встановлення режимів роботи водосховищ на листопад

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у засіданні з питань встановлення режимів роботи водосховищ на листопад

31-10-2019
30 жовтня робоча група Міжвідомчої комісії на черговому плановому засіданні узгодила режим роботи дніпровських та Дністровського водосховища.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у листопаді є суттєво нижчою за місячну норму та очікується у середньому на рівні 58 %.

Варто зазначити, що у жовтні каскад дніпровських водосховищ працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 29 жовтня його наповнення складає майже 89 %.

Врахувавши гідрологічний прогноз на листопад, гідрометеорологічну і водогосподарську обстановки у басейні Дніпра, Міжвідомча комісія узгодила оптимальний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у листопаді 2019 року: 

Київське водосховище ─ ГЕС працює у режимі економного поступового спрацювання. Станом на 1 грудня середньодобовий рівень води у водосховищі (біля водпосту Толокунь) має бути в межах 102,35-102,45- м БС (Балтійської системи висот).

Канівське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом листопада має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище ─ ГЕС працює у режимі економного поступового спрацювання. Рівень води у водосховищі має сягати 79,10-79,20 м БС на  початок грудня. 

Кам’янське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), що викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (нормальний підпертий рівень). Враховуючи умови для комфортного проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках, забезпечується допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу до 51,1 м БС (біля греблі). 

Каховське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 грудня рівень має бути в межах 15,40-15,30 м БС.

За інформацією Укргідрометцентру, водність Дністра у вхідному створі Дністровського водосховища у листопаді очікується в межах 70-130 м3/с, або 51% від норми.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій ділянці річки, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше, ніж 110 м3/с.

Учасниками заходу узгоджено, що в кожному окремому випадку режим пропуску дощових паводків встановлюватиметься у робочому порядку.

А у разі ускладнення водогосподарської обстановки у басейнах Дніпра та Дністра члени Міжвідомчої комісії збиратимуться на позачергові засідання.

Прес-служба Укргідроенерго

 

 

 

 

Фотогалерея

Поділитися: