Все буде Україна!

Гідроенергетична ономастика. Як Вікторія, Надія та Анна прославляють українську енергетику

Гідроенергетична ономастика. Як Вікторія, Надія та Анна прославляють українську енергетику

07-09-2021
17 серпня в енергетичній галузі країни сталася знакова подія – було здійснено пуск гідроагрегату №4 Дністровської ГАЕС в генераторному режимі. 324 МВт маневрових потужностей збагатять Об’єднану енергосистему країни додатковою дефіцитною балансуючою електроенергією, підвищивши її стійкість та надійність. До професійного свята – Дня енергетика, гідроагрегат введуть у промислову експлуатацію.

За доброю традицією новим агрегатам гідроелектростанцій присвоюють жіночі імена, адже саме жінки дають нове життя, випромінюючи енергію та світло. Четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС не став винятком. Компанію Славі, Вікторії та Надії склала Анна. Саме так було вирішено назвати довгоочікуване дитя гідроенергетиків та гідроенергобудівців, на яке покладаються значні сподівання.

БездогАННА робота. Четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС на варті енергетичної безпеки країни

Ім’я Анна  гідроагрегат №4 отримав невипадково. Воно давно займає позицію одного з найпопулярніших жіночих імен. У перекладі з івриту означає «прихильність», «хоробрість», «сила». «Анна» допомагатиме подругам виконувати надважливе завдання: використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення цінної електроенергії, успішно виконуючи роль надійного резерву з покриття пікових навантажень.

«Неодмінно «Анна» уособлюватиме ті риси, які закодовані в цьому імені – хоробрість та силу, генеруючи електроенергію та видаючи маневрові потужності, які так необхідні нашій енергосистемі в контексті інтеграції до європейської енергосистеми ENTSO-E. Виконано колосальний обсяг проєктних та будівельних робіт. Напрацьовано унікальний досвід. Вважаю, що ми можемо пишатися пройденим шляхом, тож  продовжуємо планувати нашу подальшу роботу на цьому об’єкті», - зазначає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

анна

Нині спеціалісти інженерної та монтажної служб одного з  найбільших енергетичного об’єктів Європи разом з представниками підрядних організацій перевіряють у дії всі технічні параметри, механічну та електричну частини складного унікального обладнання, левова частка якого виготовлена на українських підприємствах.

«Дністровська ГАЕС – базова станція для нашого підприємства з точки зору завантаженості виробництва. Для нас – це основна робота упродовж вже другого десятиліття. Турбіна четвертого гідроагрегату була виконана за два роки у тісній співпраці з нашим замовником – Укргідроенерго. Для нас велика честь працювати на цьому об’єкті», - зазначив генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін.

«Нам надзвичайно важливі усі замовлення, які надає Укргідроенерго. Це – наш основний партнер, з яким ми працюємо не одне десятиліття. Завдяки четвертому гідроагрегату, на якому встановлені генератор та двигун українського виробництва, наша енергосистема отримає нові балансуючі потужності, які так необхідні сьогодні країні», -  зауважив в. о. генерального директора ДП «Електроважмаш» Віктор Бусько.

Невдовзі на «Анну» чекає пуск у насосному режимі, після чого вона буде введена в промислову експлуатацію та дасть країні гостродефіцитні пікові МегаВати. Пуск четвертого гідроагрегату завершує важливий етап — зведення другої черги Дністровської гідроакумулюючої станції.

Три кити української енергетичної галузі

В рамках першої черги будівництва Дністровської ГАЕС було введено в експлуатацію три гідроагрегати загальною потужністю 972 МВт в генераторному режимі.

Первістком  гідроакумулюючої станції на Дністрі стала «Слава», яка була введена в промислову експлуатацію у 2010 році. Гідроагрегат отримав свою назву на честь визнання високих досягнень колективу Дністровської ГАЕС, аби вшанувати та прославити працівників, котрі невтомно  працювали задля запуску найпотужнішого оборотного гідроагрегату Європи. Саме завдяки їх трудовим звершенням вітчизняна гідроенергетика проСЛАВилася на увесь світ.

Для  введення в експлуатацію першого гідроагрегату було зведено технологічний корпус та частину інженерно-побутового корпусу, трансформаторний майданчик  для першого трансформатора,  частину компресорної загальностанційних потреб, об'єкти водозабезпечення та очисні споруди,  каналізаційну насосну станцію. Для захисту населених пунктів і сільськогосподарських угідь вздовж берегів Дністра споруджено захисні дамби. Експлуатація першого гідроагрегату засвідчила його ефективність як у виробництві електроенергії, так і в регулюванні стабільності енергосистеми.

«Це була направду історична подія. Найпотужніший оборотний гідроагрегат Європи  спроєктований, виготовлений, змонтований і запущений  українськими фахівцями. Слава про «Славу» розповсюдился поза межі нашої країни», - пригадує урочисті миті пуску першого гідроагрегату головний інженер філії «Дирекція з будівництва Дністровської  ГАЕС» Укргідроенерго  Анатолій Жук.

У 2014 році перші МегаВати в Об’єднану енергосистему країни видав другий гідроагрегат Дністровської ГАЕС з промовистим іменем Вікторія, названої так на честь римської богині перемоги. Будівництво гідроагрегату тривало упродовж двох років, монтаж здійснено за дев’ять  місяців. Загальна вага всіх складових агрегату перевищила 3000 тон.

 Як називають кораблі на честь великих перемог, так і гідроагрегат отримав назву на честь чергової промислової  перемоги – другого кроку на шляху до втілення найамбітнішого проєкту сучасної України – будівництва Дністровської ГАЕС.

«Перемога – це успіх, досягнення певного результату попри усі існуючі труднощі. Це – крок вперед. Другий гідроагрегат носить ім’я Вікторія, бо уособлює тріумф та звитягу. Перемога приносить незабутні відчуття. Коли ми перемагаємо, ми відчуваємо задоволення — так само ми почуваємось, коли бачимо відчутні результати багаторічної копіткої праці», - зазначає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Третій гідроагрегат Дністровської ГАЕС, який нарекли «Надією», було введено в експлуатацію у 2016-му. Зведення об’єкту тривало упродовж трьох років і стало логічним завершенням будівництва першої черги станції. При будівництві агрегату впроваджено найпередовіші інженерні рішення, а також новітні системи управління й захисту електростанцій.

Варто зазначити, що третій гідроагрегат «Надія» отримав свою назву волею випадку. Ім’я уособлює сподівання на краще та очікування радісних подій – те, чого так бракує у сучасному світі.  

«Назву ми придумали на черговій оперативній нараді, адже усім нам, безумовно, потрібна надія в житті, зокрема  і надія на продовження будівництва Дністровської ГАЕС, на зміцнення енергетичної незалежності нашої держави», - зауважує директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота.

Варто зазначити, що Дністровська ГАЕС - багато в чому унікальний об’єкт. Її особливість в тому, що вона і працює, і  будується. Щодобово станція виробляє від 3 до 5 млн кВт·год дефіцитної балансуючої електроенергії, роблячи  значний внесок в енергетичну незалежність країни.

Наразі гідроенергетики готуються до введення четвертого гідроагрегату станції в промислову експлуатацію. Паралельно на замовлення Укргідроенерго розроблено та передано для проходження державної експертизи проєкт будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегатів № 5–7. Які саме імена носитимуть гідротурбіни – наразі загадка.

Будівництво третьої черги станції урядовим розпорядженням внесене до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року. Після введення в експлуатацію усіх семи гідроагрегатів Дністровська ГАЕС стане найбільшою гідроакумулюючою станцією у Європі.

Пресслужба Укргідроенерго 

Читайте також: 

Україна отримала нові маневрові потужності: запущено 4-й гідроагрегат Дністровської ГАЕС 

На Дністровській ГАЕС проведено випробування системи пожежогасіння трансформатора Т-4

Співробітниця Дністровської ГАЕС – перша лауреатка премії ім. І. С. Нагірняка

 

 

 

 

 

Поділитися: