Все буде Україна!

Гідроенергетика – ключ до стабільності енергетичних систем у Західній Африці

Гідроенергетика – ключ до стабільності енергетичних систем у Західній Африці

12-06-2020
Група вчених із Брюссельського вільного університету (Vrije Universiteit Brussel), Левенського католицького університету (Katholieke Universiteit Leuven), Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA) та Кліматичної Аналітики (Climate Analytics) провели дослідження щодо перспектив зростання потужностей відновлюваної енергетики в Західній Африці. Як зазначається у дослідженні, результати якого опубліковано в науковому журналі Nature Sustainability, сонячна та вітрова енергетики потребують підтримки гідроелектростанцій.

Зростання виробництва сонячної та вітрової енергій по всьому світі допомагає досягти цілей сталого розвитку, але водночас створює проблеми. Зокрема, ці джерела енергії не здатні забезпечувати електроенергією у великих масштабах через свою непередбачуваність та мінливість.

Як зазначає науковець із Брюссельського вільного університету та Левенського католицького університету з питань енергетики та клімату, керівник дослідження Себастьян Стерл, у разі збільшення потужностей сонячної та вітрової енергетик, світові енергетичні системи потребуватимуть більшої підтримки. На сьогоднішній день нестача електроенергії компенсується в основному тепловими електростанціями, які здійснюють велику кількість викидів вуглекислого газу. Тому саме гідроенергетика може стати альтернативою викопного палива та підтримкою нестабільних джерел енергії в багатьох країнах світу.

Так, для дослідження було розроблено нову комп’ютерну модель, яка працює на детальних даних про воду, погоду та клімат. Нова модель використовувалась, щоб дослідити, як відновлювані джерела енергії у Західній Африці можна максимально ефективно використовувати для надійного електропостачання. Окрім того, згідно з дослідженням очікується, що впродовж декількох років вартість виробництва сонячної та вітрової енергій суттєво знизиться, що дозволить виробити більшу кількість дешевої енергії ніж електростанції, що працюють на викопному паливі. Водночас, одна із задач, яка стояла перед вченими під час дослідження – мінімізувати вплив великих гідроелектростанцій на довкілля.

За словами іншого науковця із Брюссельського вільного університету, професора Віма Тієрі, який також брав участь у досліді, проведені дослідження є вкрай важливими для Західної Африки, оскільки відновлювані джерела енергії на цьому континенті сильно залежать від специфічного клімату. Окрім того, їх потенціал нерівномірно розподілений по всій території. Так, країни з тропічним кліматом, як-от Гана та Кот-д'Івуар, мають великий потенціал для гідроенергетики та сонячної генерації, але не вітрової. Більш сухі країни з пустелями, наприклад Сенегал та Нігер, не мають умов для використання гідроенергетики, але мають великий потенціал сонячного світла та вітру.

Отже, дослідження показали, що країни можуть розподіляти свої енергетичні ресурси на регіональному рівні, а завдяки підтримці гнучкої гідроенергетики потенціал чистої генерації електроенергії на основі сонячного та вітрового джерел може збільшитися на 30%.

Загалом, додаткові потужності відновлюваних джерел енергії зможуть забезпечити приблизно 60% загального попиту електроенергії у Західній Африці, з яких приблизно половина припаде на сонячну та вітрову енергетики, а друга половина – на гідроенергетику.

«Використання гідроелектростанцій є максимально оптимальним для енергетичної підтримки сонячної та вітрової енергій, що водночас допоможе уникнути викидів вуглекислого газу у повітря та шкідливого впливу на довкілля», - підкреслює Себастьян Стерл.

Як зазначають вчені, проведене дослідження має всесвітнє значення, оскільки інші країни світу зі значним гідроенергетичним потенціалом також можуть використовувати його для компенсації дефіциту сонячної та вітрової енергій.

Зокрема, в останні роки країни на кордоні з Норвегією виявляють підвищений інтерес до розвиткуїї гідроенергетики задля підтримки відновлюваних джерел енергії в країнах Європейського Союзу. Саме експортування гідроенергії з Норвегії дозволить покрити дефіцит сонячної й вітрової енергій в інших країнах та стабілізувати енергетичну систему Європи.

Детальніше з дослідженням ви можете ознайомитися за посиланням.

Джерело: Power Engineering International, Promoter of World Energy Cooperation

Фото: powerengineeringint.com

Переклад та адаптація: Ірина Данилова

Читайте також:

IRENA: Гідроенергетика – вагомий внесок до енергетичної системи майбутнього

Погляд в майбутнє: водні ресурси, зміни клімату та гідроенергетика

 

Поділитися: