Все буде Україна!

Зміна ціноутворення на балансуючому ринку призведе до збитковості роботи ГАЕС

Зміна ціноутворення на балансуючому ринку призведе до збитковості роботи ГАЕС

12-06-2020
Відповідно до постанови НКРЕКП від 10 червня 2020 року №1107 змінено принципи ціноутворення на балансуючому ринку.

Відтепер у своїх заявках на балансуючу електроенергію на розвантаження учасникам ринку необхідно зазначати ціну не меншу від значення 80 % від ціни на ринку «на добу наперед» на цей розрахунковий період.  А на балансуючу енергію на завантаження – не більше 105 % від обмеження ціни на ринку «на добу наперед» на цей розрахунковий період.

За таких умов, у випадку увімкнення агрегатів ГАЕС Укргідроенерго вдень у насосному режимі за командою диспетчера НЕК «Укренерго» для балансування електроенергії, що виробляється сонячними електростанціями, ціна купівлі електроенергії для закачування верхніх водойм ГАЕС суттєво збільшиться. З врахуванням необхідності додаткової оплати за передачу/розподіл електричної енергії, диспетчеризацію та здійснення інших обов’язкових платежів на ринку електроенергії, робота ГАЕС стає збитковою.

Аби мінімізувати фінансові втрати, Укргідроенерго буде змушене припинити роботу ГАЕС у насосному режимі вдень. При цьому диспетчер НЕК «Укренерго» буде позбавлений дієвого механізму компенсації графіку навантажень електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: