Все буде Україна!

Гідроенергетики налагоджують взаємодію з національними парками

Гідроенергетики налагоджують взаємодію з національними парками

07-06-2019
5 червня в Херсоні відбулася науково-технічна рада Національного природного парку «Нижньодніпровський», в якій взяли участь представники Укргідроенерго.

Одним із питань порядку денного науково-технічної ради НПП «Нижньодніпровський» була доповідь керівника проекту «Оцінка впливу на довкілля проекту «Будівництво Каховської ГЕС-2», к.б.н. Щербака Сергія щодо можливого впливу планованої діяльності на екосистеми деяких територій НПП «Нижньодніпровський». Доповідач коротко представив інформацію щодо процедури ОВД, характеристики об’єкту будівництва, хронологію проекту та наявні дослідження, які були виконані провідними науковими установами. Також було зазначено, що планована гідроелектростанція та Каховське водосховище буде експлуатуватися згідно існуючих Правил експлуатації водосховищ Дніпровського каскаду і дотримуватися екологічних вимог щодо коливання рівнів в нерестовий період. Сергій Щербак звернув увагу і на ризики, які можуть виникнути у зв’язку з реалізацією проекту. Основним із яких є підвищення обводнення ґрунтів на острові Козацький, внаслідок чого можливий вплив на рідкісні штучні дубові насадження. Доповідач також наголосив, що оптимізований режим експлуатації планованої ГЕС позитивно впливає на рекреаційно-оздоровчий проект «Козацькі плавні» та згідно з прогнозами Інституту гідробіології НАНУ призведе до покращення екологічного стану прилеглих до ГЕС водних екосистем.

Під час жвавого обговорення були піднятті і інші питання, зокрема щодо доцільності будівництва.

«Це, перш за все, регулювання частоти в енергосистемі України і підвищення надійності її роботи, ефективне використання водних ресурсів та перехід з базового на напівпіковий-піковий режим експлуатації всього Каховського гідровузла (ГЕС-1 та ГЕС-2), а також швидкодіючий системний резерв потужності. А наявність необхідних обсягів резервів регулювання частоти та активної потужності це одна з ключових вимог європейських нормативних документів, яких Україна має дотримуватись відповідно до угоди про інтеграцію з ENTSO-E», - зазначив представник Укргідроенерго Юрій Давиденко.

Під час обговорення одностайно було прийнято рішення надати протягом двох місяців Сергію Щербаку перелік компенсаторних заходів, які можливо включити в представлений проект впливу на довкілля будівництва ГЕС-2. Відповідні заходи повинні бути враховані і в проекті організації територій національного парку «Нижньодніпровський», що зараз розробляється науковцями.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: