Все буде Україна!

Гідроенергетики спостерігають рідкісне природне явище - зимовий паводок

Гідроенергетики спостерігають рідкісне природне явище - зимовий паводок

09-02-2023
Сучасний стан гідрологічного режиму річок України пов’язаний зі зміною кліматичних умов. В останні десятиліття почастішали роки дуже низької водності, як на малих так і на великих водоймах. Це призвело до зниження рівня грунтових вод, часткового пересихання русел малих річок у межений період та ускладнень при наповненні водосховищ під час весняного водопілля.

Аномальний тало-дощовий паводок для рівнинних річок, в зимовий період, явище достатньо рідкісне, і зустрічається раз на десятки років. Це характерно для річок з гірським живленням.

Нині ж ми спостерігаємо зимовий паводок в басейнах Дніпра, Сожу, Десни, Прип’яті. Це пов'язано з нестабільною гідрологічною ситуацією в січні, яка характеризувалась чергуванням періодів потеплінь (було досягнуто або перевершено абсолютний максимум температури повітря січня за період спостережень з 1951 р. на всій території країни) та похолодань.

Також не останню роль відіграли встановлення снігового покриву, таненням і знову встановлення,  промерзанням грунту, відтавання під час відлиг та знову промерзання, значними опадами та утворенням зажорних явищ, які формуються, як правило, в осінній період або протягом нестійких зим та льодових заторів на фоні зростаючої водності. 

В розпал зими рівень води в річках підвищився ніби під час весняного водопілля. На Десні спостерігався найбільший зимовий паводок за всі роки спостережень – з 1894 року, рівень води, як для січня, був рекордний.

За період експлуатації Київського водосховища висока приточність в січні відмічалася у 2018, а у 1999, дорівнювала поточному припливу в 2023 році.  У  Канівському водосховищі - близький до поточного бічного припливу у січні був 1981 рік і 2018 рік.

Які наслідки матиме зимова повінь? Яке буде весняне водопілля? На ці питання на даний час відповіді не може надати ніхто. Природа непередбачувана.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: