Все буде Україна!

ICIS: Державна гідроенергетична компанія України націлена на розширення потужностей в умовах наближення дати запланованої інтеграції з ENTSO-E

ICIS: Державна гідроенергетична компанія України націлена на розширення потужностей в умовах наближення дати запланованої інтеграції з ENTSO-E

20-07-2021

Аналітичне агентство ICIS взяло інтерв’ю у генерального директора компанії Укргідроенерго – Ігоря Сироти. На його основі опублікувало аналітичний матеріал щодо розбудови нових виробничих потужностей Товариства та інтеграції української енергосистеми з системою європейських операторів електроенергії ENTSO-E.

Лондон, ICIS. Українська державна гідроенергогенеруюча компанія розраховує збільшити власну встановлену потужність і побудувати вкрай важливі акумуляторні системи накопичення електроенергії, оскільки країна готується до енергетичного переходу та інтеграції з європейським ринком електроенергії.

В розмові з ICIS пан Ігор Сирота (генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго») повідомив про те, що компанія планує побудувати 2,2 ГВт нових виробничих потужностей в короткостроковій перспективі. Це доведе загальну встановлену потужність її портфеля до 8 ГВт після завершення будівництва.

Нові виробничі потужності матимуть вирішальне значення у забезпеченні балансу енергосистеми, особливо коли українська енергосистема синхронізується з системою європейських операторів електроенергії ENTSO-E у 2023 році.

Також це матиме важливе значення для досягнення цілей виробництва зеленого водню, які до кінця цього року повинні бути викладені у відповідній національній стратегії.

Потенціал водню

ЄС виділив Україну в якості одного з можливих великих експортерів водню до європейського блоку, оскільки ця країна до 2030 року може забезпечити 10 ГВт потужностей з виробництва електролізного водню, що вистачить для покриття однієї восьмої частини потреб Європи на той час.

Окремі потужності, необхідні для виробництва водню, можна отримати за допомогою вітряних і сонячних електростанцій в прибережній морській зоні, але ймовірно, що гідроенергетика також зробить свій вклад в цю справу.

ПрАТ «Укргідроенерго» – найбільша гідрогенеруюча компанія України, що здійснює управління десятьома електростанціями на річках Дніпро та Дністер з сумарною потужністю у 5,8 ГВт.

Ігор Сирота
Ігор Сирота, генеральний директор Укргідроенерго

Нові 2,2 ГВт енергогенеруючих потужностей можуть допомогти Україні замінити частину 16 ГВт потужностей вугільних ТЕС (що, як очікується, будуть поступово виводитися з експлуатації) і частково виконувати завдання з виробництва електролізного водню.

«Вартість електролізу водню в Україні постійно коливається, - повідомив пан Сирота. – Однак Україна орієнтується на ціну близько 2,40 євро за кілограм водню, що відповідає європейським розрахункам, наведеним у водневій стратегії ЄС для кліматично нейтральної Європи», - додав він.

Нові потужності

За останні 15 років ПрАТ «Укргідроенерго» інвестувало чимало коштів у реконструкцію і модернізацію 48 гідроагрегатів. В першому півріччі 2021 року роботи з реконструкції 16 гідроагрегатів були профінансовані на загальну суму 466,2 млн грн, з яких 273 млн грн (близько 8,5 млн євро) надійшло у вигляді кредитних коштів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Паралельно з цим Укргідроенерго також інвестує у створення акумуляторних гібридних систем генерації електроенергії до 2024 року.

«Загалом проєкт включає 197 МВт акумуляторних систем накопичення енергії для спільного режиму роботи акумуляторних систем та ГЕС і ГАЕС в гібридному режимі роботи, - повідомив пан Сирота і додав, - Укргідроенерго також має плани щодо впровадження 63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій як джерела електроживлення власних потреб ГЕС і ГАЕС, а також для заряджання систем накопичення енергії».

Синхронізація з ENTSO-E

Впровадження нових потужностей та модернізація існуючого обладнання допоможуть «Укргідроенерго» відігравати вирішальну роль у стабілізації системи, коли електрична мережа України буде підключена до європейської енергосистеми.

Синхронізація з Європейською мережею операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) запланована на 2023 рік, при цьому Україна матиме доступ до більш як 2 ГВт реверсивної потужності на своїх кордонах з Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною.

«За допомогою агрегатів ГЕС та ГАЕС Оператор системи передачі України (Укренерго) зможе забезпечити якісне регулювання сальдо перетоків на міждержавному перетині з ENTSO-E. Хочу підкреслити, що технічно компанія Укргідроенерго повністю готова до інтеграції української енергосистеми до ENTSO-E, і жодних проблем на цьому шляху я не бачу», - сказав пан Сирота.

Він додав, що після синхронізації України з системою ENTSO-E Укргідроенерго зможе стати активним учасником на ринку допоміжних послуг, надаючи послуги з регулювання частоти та активної потужності, а також на балансуючому ринку, де вона буде забезпечувати достатні обсяги електричної енергії, необхідні для балансування системи.

Покращення ринкових умов

Більша частина довгострокових планів України, таких як розвиток ринку водню у необхідних обсягах та перехід від вугілля до відновлюваних джерел, залежить від створення ефективного ринку електроенергії. Наразі успішному функціонуванню ринку перешкоджають перехресні субсидії, неефективні зелені тарифи та високий рівень боргу.

Пан Сирота сказав, що має бути чітке розділення між балансуючим ринком та спотовим ринком. Таке розділення допомогло б запобігти ціновим деформаціям, що можуть мати місце, якщо компанії прагнуть отримати користь від арбітражних операцій. Однією з причин дерегуляції українського ринку електроенергії було усунення лазівок, що дозволяли невиконання платіжних зобов’язань, повідомив він.

«Проте, внаслідок перекосу у тарифах та відсутності механізмів недопуску неплатників до участі у ринку електроенергії, борги, в першу чергу на балансуючому ринку, нарощуються стрімкими темпами. Інша проблема – це перехресне субсидіювання, коли державні компанії, такі як Укргідроенерго, змушені компенсувати дефіцит між тарифами для кінцевих споживачів та надвисокими «зеленими» тарифами», - додав він.

Усунення цих причин неефективності мало б вирішальне значення для енергетичного переходу України, сказав Сирота.

Автор: Аура Сабадус, ICIS

Переклад: Укргідроенерго

Читайте також:

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота: «Синтез енергії води та енергії сонця створить високоманеврові й швидкодіючі резерви для Об’єднаної енергосистеми України»

Денис Шмигаль: «Укргідроенерго, розвиваючи технології зберігання енергії, сприяє гармонійному розвитку зеленої енергетики в Україні»

Богдан Сухецький: «Проєкт з будівництва систем накопичення електроенергії, який реалізує Укргідроенерго, сприятиме успішній інтеграції ОЕС до ENTSO-E»

Поділитися: