Все буде Україна!

Інтеграція до ENTSO-E. Гідроенергетики долучилися до обговорення перспектив об’єднання української та європейської енергосистем

Інтеграція до ENTSO-E. Гідроенергетики долучилися до обговорення перспектив об’єднання української та європейської енергосистем

06-07-2021
Фахівці Укргідроенерго взяли участь в українсько-словацькому енергетичному форумі «Інтеграція українських та європейських енергетичних ринків», який проходить на Закарпатті.

Під час заходу обговорено перспективи інтеграції Об’єднаної енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E, а також можливості для економічного зростання Західного регіону України через забезпечення конкурентних ринків електричної енергії та природного газу.

Учасники форуму наголосили, що для економічного зростання країни  вкрай важливою є підтримка транскордонного співробітництва України та Словаччини. Зокрема, цього можна досягнути через залучення України до європейських енергетичних ринків. Саме тому під час форуму основна увага -інтеграційним процесам держави до енергетичних систем континентальної Європи.

Під час виступу міністр енергетики Герман Галущенко окреслив стратегічні цілі, які стоять перед Україною в контексті інтеграції ОЕС України до ENTSO-E.

«Ми ставимо собі за мету інтеграцію енергетичних систем нашої держави до європейської енергомережі. Зараз для нас пріоритетом є синхронізація енергосистеми з ENTSO-E. Це вимагає одночасної системної роботи як щодо інфраструктури, так і щодо імплементації європейських норм та правил. Тільки так можна створити ефективний та збалансований ринок енергії. Також ми докладаємо зусиль, аби здійснити енергетичний перехід у нашій державі, поділяючи цілі Європейського зеленого курсу», - зазначив міністр.

Галущенко

В свою чергу голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус акцентував увагу на важливості прийняття Верховною Радою України законопроєкту щодо сертифікації оператора системи передачі.

«Питання, які ми сьогодні обговорюємо, дійсно є актуальними та пріоритетними. Питання про інтеграцію ухвалено і з боку парламенту ми приймаємо усі необхідні рішення для того, щоб наша інтеграція відбулася в заплановані терміни», - зазначив Андрій Герус.

Герус

У свою чергу, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота зазначив, що найбільша гідрогенеруюча компанія країни повністю готова до інтеграції в Європейську енергосистему, яка має відбутися у 2023 році.

Сирота

«У серпні ми вводитимемо  в експлуатацію четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС. Це додаткові 324 МВт цінних маневрових потужностей для Об’єднаної енергосистеми. Окрім того ми вже маємо рішення Світового банку про виділення 212 мільйонів доларів для реалізації проєкту зі встановлення гібридних систем накопичення електроенергії ємністю 197 МВт. До кінця липня ми плануємо підписати з банком контракт і до 2023 року завершити будівництво. Загалом хочу підкреслити, що технічно компанія повністю готова до інтеграції української енергосистеми до ENTSO-E і жодних проблем на цьому шляху я не бачу», - підкреслив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Нагадаємо, інтеграція Об’єднаної енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E – одна з ключових стратегічних цілей держави та складова її енергетичної безпеки. Адже синхронна робота енергосистеми України з  ENTSO-E підвищить надійність та стійкість роботи ОЕС України, розширить можливості обміну електроенергією між суміжними країнами, посилить конкуренцію на внутрішньому ринку та створить можливості для роботи на енергетичному ринку Європи.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Україна та Литва поглиблюватимуть співпрацю в питаннях спільної реалізації проєктів з альтернативної енергетики та енергоефективності 

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у роботі міжнародного гідроенергетичного симпозіуму 

Представники Укргідроенерго взяли участь у засіданні Української платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства 

 

Фотогалерея

Поділитися: