Все буде Україна!

Канівська ГЕС: у 2021 році згенеровано 800 млн кВт⋅год електроенергії

Канівська ГЕС: у 2021 році згенеровано 800 млн кВт⋅год електроенергії

04-01-2022
Нові реалії вимагають від енергетики стрімкого розвитку – збільшення потужностей та генерації електроенергії, використання новітніх технологій, підвищення безпеки експлуатації, мінімізації можливого негативного впливу на навколишнє середовище.

На Канівській ГЕС упродовж багатьох років проводяться роботи з реконструкції та модернізації обладнання в рамках масштабного проєкту з реабілітації діючих гідроелектростанцій. Процес реконструкції – дуже важливий та відповідальний процес, до якого залучена велика кількість фахівців, адже саме реконструкція дає підприємству можливість розвиватись, збільшувати свої потужності та мінімізувати вплив на довкілля.

«У році, що добігає кінця, на Канівській ГЕС виконано значний обсяг робіт з реконструкції, і нам є чим пишатись. Так гідроагрегати № 13, 14, 15, 16 четвертого блоку вже на завершальному етапі реконструкції. Вони знаходяться в дослідній експлуатації та працюють в мережі згідно з добовим графіком навантажень та під контролем працівників оперативної служби й підрядних організацій. Продовжуємо реконструкцію блоку № 5 - на гідроагрегаті № 18 завершено монтажні роботи та розпочато комплекс пуско-налагоджувальних робіт, а на гідроагрегатах № 17, 19, 20 - проводяться монтажні роботи», - зазначає директор Канівської ГЕС Василь Гринь.

У 2021 році встановлено на робоче місце блочний силовий трансформатор Т-5. Він є  важливою складовою частиною блоку в цілому і встановлення його на робоче місце наближає  пуск гідроагрегатів п’ятого блоку в мережу. Паралельно виконуються роботи з монтажу обладнання блочних систем та допоміжного обладнання.

Окрім того, на станції встановлено нові силові трансформатори власних потреб відкритого розподільчого устаткування, в повному обсязі  виконано заміну щитів 0,4 кВ власних потреб відкритого розподільчого устаткування 110/330 кВ.

Завершено роботи з лікування бетону напірної стіни підтурбінного приміщення, стіни і перекриття сухої потерни, відновлено покриття інспекторської автодороги правобережної греблі та проведено капітальний ремонт автодорожнього переходу через греблю Канівської ГЕС.

Реконструкція обладнання дозволить істотно підвищити надійність роботи станції шляхом поліпшення технічного стану устаткування ГЕС та впровадження автоматизованої системи контролю безпеки гідротехнічних споруд й протиаварійного реагування. Для цього виконано монтажні роботи та введено в дослідну експлуатацію систему раннього виявлення надзвичайних ситуацій на Канівській ГЕС та оповіщення у разі їх виникнення.

Також на об’єкті встановлено систему телевізійного контролю та відеоспостереження за мостовим переходом Канівської ГЕС.

Всі роботи з реконструкції обладнання співфінансуються Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейським інвестиційним банком.

У 2021 році загальна сума капітальних інвестицій на Канівській ГЕС склала майже 400 мільйонів гривень. З початку року гідроенергетики станції виробили 800 млн. кВт*год  електроенергії, що є значною підмогою для стійкої та надійної роботи Об’єднаної енергосистеми країни.

Пресслужба Канівської ГЕС

Читайте також:

Канівська ГЕС: історія та перспективи

Вісім цікавих фактів про Канівську ГЕС

Канівська ГЕС – захоплюючий об’єкт для мандрівників

Поділитися: