Все буде Україна!

Креслення, захист довкілля і навіть порятунок життя. Яка професія в Укргідроенерго об’єднує ці діяльності?

Креслення, захист довкілля і навіть порятунок життя. Яка професія в Укргідроенерго об’єднує ці діяльності?

26-10-2022
Вражаючих розмірів греблі, мільйони кубометрів води у водосховищах, величезні гідротурбіни. Це, зазвичай, видима частина гідроелектростанцій. Проте чи знаєте ви, що за цими величезними спорудами стоять понад 3000 працівників, які щодня працюють над тим, щоб ГЕС та ГАЕС функціонували й виробляли електроенергію?

До речі, найбільш поширена та одна з найважливіших професій в Укргідроенерго - інженер. Зазвичай, ця спеціальність асоціюється з кресленням та монотонними схемами. Проте, не зовсім так. На цю професію потрібно дивитися набагато ширше. Тож, почнемо.

У наш час інженерія включає величезну кількість видів та напрямків. Розберемо на прикладі Укргідроенерго. Щоб гідротехнічні споруди правильно функціонували й не виходили з ладу, їх доглядають інженери з організації експлуатації та ремонту. Вони надають технічну допомогу, контролюють правильність експлуатації приладів і механізмів. Основне з чим працюють такі фахівці – це турбіни, генератори, трансформатори, насоси та компресори. Від справності цих механізмів залежить ефективність виробництва електроенергії та робота станції в цілому.

Значна кількість інженерів в компанії працюють за напрямком реконструкції: інженери-турбіністи, інженери-геодезисти та ще з десяток фахівців. Їх основне завдання -  модернізація обладнання та підвищення його ефективності. Розберемо на прикладі оновлення гідроагрегатів: встановлюються нові турбіни та генератори, регулятори швидкості, системи управління та моніторингу. Реконструкція дозволяє збільшити термін експлуатації гідроагрегатів, а також оптимізувати використання водних ресурсів. 

Ремонтом обладнання на станціях займаються інженери-електрики та інженери-гідротехніки. Їх відповідальність - надійна та безаварійна експлуатацію енергетичного устаткування. Це стосується засобів вимірювання, автоматизації, машин, механізмів і споруд. Особливо важливим це стає з приходом опалювального сезону,

Та є в Укргідроенерго і такі інженери, обов’язки яких вас точно здивують.

Наприклад, завдання яких не просто убезпечити функціонування установи, а уберегти життя і здоров’я колективу. Ідеться про інженерів з пожежної безпеки. Чіткі та злагоджені дії у разі надзвичайних ситуацій - запорука збереження життя. А під час війни – це як ніколи важливо.

Захищають довкілля та запобігають забрудненню навколишнього середовища, не повірите, але теж інженери. В Укргідроенерго реалізацією екологічної політики підприємства займаються інженери-екологи. Вони оцінюють промислові екологічні небезпеки та ризики, а також розробляють заходи з охорони довкілля.

В Україні перші ГЕС з'явилися ще у 20 столітті. Проте підприємство завжди працює над осучасненням та впровадженням нових технологій у виробництво. Практично кожен електронний пристрій в Укргідронерего – від звичайного комп'ютера до дистанційного пульта керування гідроагрегатами пройшли через руки інженерів-програмістів.

І це лише невеликий перелік інженерів, що працюють в Укргідроенерго. Інженер з охорони праці, інженер з технічного нагляду, інженер з проєктно-кошторисної роботи – загалом більше сотні посад різного напрямку. Та всіх їх об'єднує одне – відданість своїй справі: забезпечити українців світлом та теплом.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: