Все буде Україна!

Ким стати? Моя професія – гідроенергетик

Ким стати? Моя професія – гідроенергетик

10-07-2024
Ким стати? Моя професія – гідроенергетик
Нині перед кожним випускником школи постає питання ким бути, яку професію чи спеціальність обрати. Серед усіх можливих професій, енергетику називають однією з найперспективніших галузей.

Подальший розвиток енергетики неможливий без підготовки професійних кадрів у сфері гідроенергетики. В Україні налічується понад десять ВНЗ, що здійснюють підготовку за спеціальністю «Гідроенергетика», а також суміжні професії.

Для прикладу, вже на сьогодні в Укргідроенерго є підвищений попит на висококваліфікований інженерний та інженерно-технічний персонал оперативної служби, цеху комп’ютерних технологій та релейного захисту; фахівців, що вміють виконувати роботи під водою у водолазному спорядженні та мають допуск до виконання водолазних спусків у встановленому порядку та спеціалістів лабораторії неруйнівного контролю та технічної діагностики. 

Про перспективи роботи в гідроенергетиці

Ніна Дем’янова, інженерка ІІ категорії гідротехнічного цеху філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»:

«У кожного в житті настає момент, коли потрібно зробити важливий вибір, обрати професію. Мій вибір був очевидний, адже ще за шкільних років я мала приклад старшої сестри, яка на той момент вже здобувала цю професію та дядька, який працював геодезистом на Дністровській ГЕС. Тому, коли мене запитали батьки – куди підеш вступати, я з впевненістю відповіла – на факультет геодезії. Успішно завершивши навчання в Запорізькому гідроенергетичному технікумі, як найкращій студентці факультету гідротехнічного будівництва, мені дали направлення на Київську ГЕС. Цьому я тоді дуже зраділа. На сьогодні, завдяки отриманим знанням та практичним навичкам, я з впевненістю можу сказати, що робота в гідроенергетиці – це моє життя! Я не уявляю себе без улюбленої роботи та ще і на свіжому повітрі!»

Олексій Зайченко, заступник начальника оперативної служби:

«Коли я навчався в старших класах, вибір «ким я хочу бути», вже був остаточний. Ще під час навчання в школі, я закінчив підготовчі курси при КПІ. Але так хвилювався, що на спеціальність «Електричні системи і мережі» конкурсна пропозиція на бюджет дуже висока, що одночасно подав документи до 8 ВНЗ на суміжні спеціальності. Було приємно отримати підтвердження від багатьох закладів освіти, але я обрав КПІ. Доречі, 80% моїх співробітників закінчили саме цей факультет. На сьогодні, жодного разу не пожалкував про свій вибір спеціальності і компанії. Тут я реалізую отриманні знання, практичний досвід і бачу перспективи».

Іван Ящук, начальник зміни Київської ГАЕС, оперативна служба:

«Успішно завершивши навчання в КПІ на факультеті електротехніка та автоматика прийшов працювати на станцію. Я відразу знав, де хочу проявити себе, як молодий спеціаліст та набути практичних знань для успішної професійної кар’єри. Мені завжди було цікаво працювати саме на станції, особливо під керівництвом досвідчених наставників. Тут я дійсно отримав колосальний досвід, знання та багато корисної інформації, необхідної для подальшої успішної роботи та становлення, як молодого фахівця».

Роман Пилипченко, начальник зміни Київської ГАЕС:

«Я закінчив звичайну сільську школу, спершу навчався в технікумі, а після продовжив навчання у відокремленому підрозділі НУБіП «Ніжинського агротехнічного інституту» на факультеті інженерії та енергетики. Отримав базову освіту. Тільки тому, що сам багато працював, маю багаторічний досвід, який тепер передаю молодим фахівцям. Тим, хто ще в пошуку майбутньої професії, можу порадити – присвячувати цьому чимало часу і не боятися робити свій особистий вибір».

Олександр Рокицький, начальник дільниці, гідротехнічний цех філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»:

«Зараз я навчаюсь в Національному університеті водного господарства та природокористування в місті Рівне за спеціальністю гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології. Отриманні знання я зможу застосувати в подальшому на станції і реалізувати свої професійні можливості. Чому я обрав саме цей напрямок? Бо мені цікава робота в сталих умовах виробничого процесу, експлуатація найскладнішого гідроенергетичного обладнання різноманітних за складом, призначенням і параметрами ГЕС».

 

Цикл публікацій про професії в гідроенергетиці, читайте за посиланнями:

Особливості професії: що треба знати і вміти, аби стати машиністом гідроагрегатів

Незвичайна професія гідроенергетиків – водолаз

Вадим Невідомський: Управління краном я б порівняв з відеогрою!

Поділитися: