Все буде Україна!

На Басейновій раді Дністра обговорили необхідність прийняття оновлених Правил експлуатації Дністровського комплексного гідровузла

На Басейновій раді Дністра обговорили необхідність прийняття оновлених Правил експлуатації Дністровського комплексного гідровузла

17-07-2020
17 липня відбулося засідання Басейнової ради Дністра, до якого онлайн долучились директор філії «Дністровська ГЕС» Вячеслав Клим, директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота та начальниця відділу екологічного супроводу реалізації проєктів Укргідроенерго Оксана Гуляєва.

У ході засідання учасники обговорили причини та наслідки проходження паводку на Дністрі, а також проаналізували водно-екологічні програми, що реалізуються в басейні річки.  Окрім того, зупинились на проблемі транскордонної природи потенційних аварій на хвостосховищах в басейні Дністра та обводнення плавнів північної частини Дністровського лиману. Серед питань порядку денного – необхідність розгляду і прийняття нових Правил експлуатації Дністровського комплексного гідровузла.

Говорячи про масштабний паводок на Дністрі, який мав місце з 21 по 24 червня поточного року, учасники зауважили, що на окремих ділянках річки та її притоках підйом рівнів води становив 1,0 – 2,0 м, місцями 2,5 м. Паводковими водами та місцевим стоком підтоплено житлові будинки, присадибні ділянки, господарські споруди, криниці та сільськогосподарські угіддя. Окрім того, постраждали деякі ділянки доріг.

Проаналізувавши ситуацію, що виникла, учасники зауважили, що основними причинами, які призвели до паводку стала значна кількість опадів, які випали за короткий проміжок часу на тлі вирубки лісів, захаращеності русел річок та замуленості меліоративних каналів.

Одне з актуальних питань, піднятих на засіданні Басейнової ради Дністра – проведення екологічних попусків для обводнення пониззя Дністра та необхідність продовження розгляду затвердження оновлених Правил експлуатації водосховищ Дністровського каскаду ГЕС і ГАЕС.

«Хочу відмітити, що днями команда Дністровського проєкту ГЕФ представила «Аналіз цілей, обмежень та можливих варіантів оптимізації режиму весняних еколого-репродукційних попусків з Дністровського водосховища», з яким можна ознайомитись на сайті Дністровської комісії. Ця робота допоможе спеціалістам водного сектору ефективно реалізувати попуск, враховуючи суперечливі і взаємовиключні завдання, вимоги і обмеження. З боку Товариства ми і надалі зобов’язуємось чітко виконувати регламент згідно з протоколом Міжвідомчої комісії.

На рахунок, оновлених Правил, то слід нагадати, що в рамках цього ж проєкту ГЕФ проходило активне обговорення документу з зацікавленими сторонами із залученням міжнародного експерта і Товариство разом з розробником Правил опрацювали зауваження. На разі основним питанням, що призупинило подальшу роботу є узгодження мінімального попуску. Згідно з протоколом Дністровської комісії, яка відбулася 4-5 квітня 2019 року Товариство надало молдавській стороні в достатньому обсязі гідрологічні дані та представило методику розрахунку документу "Середньобагаторічні та розрахункові значення по місяцям та за рік природнього стоку р. Дністер в створі Дністровської ГЕС-2 (F=40500 км2) за багаторічний період спостережень з 1895 по 2017 рр." Однак до цього часу не надходили підтвердження чи спростування про прийнятність цього документу» - зазначила під час засідання Оксана Гуляєва.

Нагадаємо, наприкінці червня у басейні Дністра спостерігався значний дощовий паводок. Гідроенергетики  разом з Держводагентством доклали максимум зусиль для мінімізації наслідків, спричинених «високою водою».

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Як вплинули дощові паводки кінця червня на роботу українських водосховищ?

Ігор Сирота: Якби не було Дністровської ГЕС, наслідки паводку були б набагато масштабніші

В Укргідроенерго створено оперативний штаб з пропуску повені на Дністрі

Поділитися: