Все буде Україна!

Як вплинули дощові паводки кінця червня на роботу українських водосховищ?

Як вплинули дощові паводки кінця червня на роботу українських водосховищ?

02-07-2020
Нагадуємо, що аномально тепла зима 2019-2020 року спричинила низькі показники водності в басейнах Дніпра та Дністра навесні. Проте друга половина червня змінила цю ситуацію.

30 червня відбулося засідання Міжвідомчої комісії, де було узгоджено режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища після рясного дощового періоду.

У Карпатському регіоні за рахунок проходження серії дощових паводків, водність річок на кінець червня дорівнює 1,5 – 2,5 місячні норми (р. Стрий – 3,6 норми). Така кількість опадів вкрай негативно позначилася на регіоні та населенні, проте лише внаслідок такої кількості дощів, які випадали у травні і першій половині червня, у більшості українських річок водність збільшилася, що компенсувало зимову нестачу снігу.

Зокрема, членами Міжвідомчої комісії узгоджено, що Дністровська ГЕС буде продовжувати мінімізувати наслідки дощового паводку і працюватиме скидними витратами 800 м³/с до позначки верхнього б’єфу  120,0 м БС. Після здійснюватиметься рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 120-130 м³/с. Приплив води до Дністровського водосховища очікується в межах 105% від норми.

Загалом, гідрологічна ситуація на переважній більшості річок України покращилася і її подальший розвиток буде залежати від майбутніх опадів.

Враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку, гідрологічний прогноз на липень та з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія узгодила оптимальні режими роботи каскаду дніпровських водосховищ:

Київське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 серпня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,85-102,95 м БС (Балтійської системи висот).

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст метро) не більше, ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом липня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 серпня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,85-80,95 м БС.

Кам’янське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м³/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище:  ГЕС працює на притокових витратах.

За умовами навігації забезпечується гранично допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу (біля греблі) 51,1 м БС під час проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках.

Каховське водосховище: станом на 1 серпня рівень у водосховищі має бути в межах 15,65-15,75 м БС, із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м³/с.

У разі зміни обсягів стоку Дніпра (нижче або вище від прогнозованого) або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативна робоча група коригуватиме режими роботи каскаду на позачерговому засіданні.

Укргідроенерго і надалі, вживатиме всіх належних заходів, щоб об’єднана енергосистема України не залишилась без мобільного та аварійного резерву потужності, з пріоритетом забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах. 

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховища можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго 

 

Читайте також: 

Ігор Сирота: Якби не було Дністровської ГЕС, наслідки паводку були б набагато масштабніші

Дощовий паводок на Дністрі йде на спад

Укргідроенерго забезпечило сплату дивідендів до держбюджету

Поділитися: