Все буде Україна!

Начальник лабораторії неруйнівного контролю Віктор Петренко: «Головне – чесно виконувати свою роботу»

Начальник лабораторії неруйнівного контролю Віктор Петренко: «Головне – чесно виконувати свою роботу»

30-04-2021
30 квітня на заслужений відпочинок виходить почесний працівник Укргідроенерго – начальник лабораторії неруйнівного контролю служби безпеки та надійності департаменту експлуатації апарату управління Віктор Петренко.

Від імені колективу Укргідроенерго висловлюємо професіоналу щирі слова вдячності за багатолітню та плідну працю у компанії. Особлива подяка за безпосередню участь у створенні та організації ефективної роботи лабораторії неруйнівного контролю, за навчання та супровід кваліфікованих фахівців, які нині здійснюють належний контроль за роботою обладнання гідроелектростанцій компанії.

Неймовірна працездатність, життєва мудрість, творча ініціатива, високий рівень відповідальності, компетентність та професіоналізм Віктора Петренка вивели на високий рівень діяльність лабораторії неруйнівного контролю, яку енергетик очолював упродовж багатьох років. Багаторічна плідна праця в електроенергетиці достойно поцінована – Віктор Петренко нагороджений Грамотою Міністерства енергетики України та нагрудним знаком «Почесний працівник "Укргідроенерго"».

В гідроенергетику Віктор Петренко прийшов у 1998 році, коли завод «Юг», що виготовляв продукцію для військових потреб, де він пропрацював 17 років, був розформований. За освітою Віктор Петренко – інженер з автоматизації хіміко-технологічних процесів, а в душі завжди був радіолюбителем, тож з радістю прийняв запрошення на роботу у найбільшому гідроенергетичному підприємстві.

- Яким був початок вашого професійного шляху в гідроенергетиці?

- Звісно, я почав багато вчитися: як все це працює? як взаємопов’язано? Але впорався. Пам’ятаю, якось зібрав нас Семен Ізрайлевич Поташник – тодішній генеральний директор компанії, і каже: «Отримав листа від директора Канівської ГЕС з пропозицією створити відділ, що проводитиме діагностику вузлів та деталей гідроагрегатів». І я запропонував: «Давайте я візьмусь за це».

- Чи легко було створювати новий напрямок роботи на великому підприємстві?

Довелося багато навчатися, здавати екзамен, але з часом отримали з колегами сертифікати на право роботи та почали їздити по усім станціям діагностувати гідроагрегати. Не скажу, що було легко: тоді ми возили важкі прилади (вага одного – 8 кг) в рюкзаках у громадському транспорті. Це зараз нам виділяє компанія машину для відрядження. Але ми все це пройшли. Навіть почав наш відділ розростатися. А вже у 2000 році була створена повноцінна лабораторія неруйнівного контролю. Ідея створення належить Семену Ізрайлевичу, а я допомагав втілювати її в життя. Дуже допомогли головний інженер Вадим Леонідович Рассовський, директор департаменту експлуатації Володимир Ігорович Сергієнко, директор департаменту з реалізації проєкту «Реконструкція. II черга» Іван Григорович Жданов. Та й усі в силу своїх можливостей допомагали: діставали матеріали, прилади, гроші виділяли, знаходили місце для лабораторії. І зараз лабораторія має майже все – сучасні ультразвукові прилади, тепловізори.

- Чим саме займається лабораторія неруйнівного контролю?

Наша місія – підвищення надійності роботи усіх станцій. Коли гідроагрегат виходить в ремонт чи профілактичний огляд, необхідно перевірити його на можливі проблеми. За допомогою ультразвукових приладів ми визначаємо чи є тріщини в металі чи якісь інші недоліки. За допомогою тепловізора здійснюємо контроль контактів та контактних з’єднань електрообладнання. Це як техогляд автомобіля, але набагато складніше, набагато відповідальніше... Хоча, відповідальність – всюди однакова: потрібно просто чесно виконувати свою роботу. Яка різниця що ти робиш? Ти повинен робити це чесно, щоб душа була спокійна, що ти виконав завдання, що попередив можливі проблеми. Для цього тут і знаходимося.

Але час летить швидко. Мені вже час йти на пенсію. Заміну я собі підготував і я впевнений на 100%, що мої колеги впораються, що все буде добре. Зараз в лабораторії працює семеро фахівців. Працюємо успішно. Усі напрямки нашої діяльності сертифіковано відповідно вимог нормативної документації ЄС.

- Що можете порадити з висоти свого досвіду молодим професіоналам у досягненні успіхів в роботі?

Головне, щоб людина любила свою роботу, щоб вболівала за компанію. Щоб була зацікавлена у постійному підвищенні своїх технічних знань і, таким чином, сприяла розвитку підприємства. Треба працювати – і все вийде. Мені після армії довелося багато де працювати – і там, де, можливо, мені не дуже подобалось, але я завжди працював з любов’ю. І колектив свій потрібно любити. З іншого боку, керівництву зараз теж потрібно перелаштовуватись, адже молодь, як приходить до нас, настільки технічно грамотна, настільки все швидко схоплює… Вони виросли в іншому світі. І їх потрібно підтримувати та заохочувати.

Загалом, люди тут прекрасні, умови роботи чудові. Соціальне забезпечення на належному рівні. Я дуже задоволений. Це потрібно цінувати. Це потрібно берегти. Підприємство – це місце, що тебе годує, що дає перспективу в житті. Бажаю рідному Укргідроенерго великих успіхів.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Електрослюсар Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС Михайло Хворостинін: «У щоденній роботі доводиться стикатися з багатьма викликами»

Валентина Куртиш: «Я пишаюся своєю професією й дякую долі за можливість працювати в колі однодумців»

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Жук

Фотогалерея

Поділитися: