Все буде Україна!

Німеччина робить ставку на глобальну зелену водневу економіку

Німеччина робить ставку на глобальну зелену водневу економіку

17-11-2022
Німеччина збільшила свої амбіції щодо глобальної схеми зеленого водню. Міністр розвитку країни Свенья Шульце оголосила, що Німеччина внесе 550 мільйонів євро (572 мільйони доларів) у нову глобальну зелену водневу економіку.

За словами Штефана Венцеля, державного секретаря Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини, з часом обсяг фінансування зросте до 2,5 мільярдів євро, завдяки інвестиціям німецького банку розвитку KfW.  

Як повідомляє Deutsche Welle, рекламуючи екологічний водень як важливу частину «справедливого енергетичного переходу» від викопного палива в економіках, що розвиваються, Шульце на кліматичній конференції ООН у Шарм-ель-Шейху заявила, що фінансування водневих проєктів допоможе замінити природний газ та викопні види палива.

Масофа Мошошо, фахівець із зеленої економіки в офісі президента Південної Африки з інвестицій та інфраструктури, зазначив, що доступ до німецького фінансування допоможе «пришвидшити перехід від викопного палива».

Південна Африка планує виробляти 12 мільйонів тон зеленого водню щорічно до 2050 року, причому більше половини буде експортовано, щоб допомогти декарбонізувати економіки сусідніх країн.

Що таке зелений водень?

Зелений водень (GH2) рекламується як необхідний елемент для успішного енергетичного переходу, оскільки його можна використовувати для виробництва нейтрального для клімату палива. Також він може забезпечувати енергією такі сектори економіки, які важко декарбонізувати, наприклад, виробництво сталі, авіацію та судноплавство.

Його виробляють шляхом електролізу — розщеплення води на кисень і водень. Поки водень видобувається за допомогою відновлюваної енергії, а не викопного палива, він не виробляє викидів CO2 і вважається екологічним.

Додаючи CO2 з повітря, водень можна перетворити на синтетичне рідке паливо, яке називається паливний газ. Паливо є кліматично нейтральним, оскільки не додає нових викидів в атмосферу.

Чи є сенс у глобальній торгівлі зеленим воднем?

Міжнародна агенція з відновлюваної енергетики (IRENA), яка просуває відновлювані джерела енергії, каже, що зелений водень все ще перебуває в зародковому стані.

Але очікується, що до 2050 року його виробництво зросте з майже нуля до приблизно 400 мільйонів тон, оскільки такі великі економіки, як США та Німеччина, намагатимуться досягти нульових викидів. Це більш ніж у чотири рази перевищує виробництво сірого водню в 2020 році, який виробляється з викопних видів палива.

Для країн, де відновлювана енергія є у надлишку протягом року, особливо на Глобальному Півдні, це може бути благом, оскільки GH2 може вироблятися «цілий рік з майже постійною швидкістю без сезонних коливань».

Наприклад, водень, вироблений у сонячному Єгипті, який має великий потенціал сонячної енергії, можна дешево зберігати та продавати на міжнародному рівні, навіть на дуже великі відстані, йдеться у звіті агентства з відновлюваних джерел енергії. Вже існуючі мережі природного газу можуть бути перепрофільовані для транспортування водню.

IRENA очікує, що торгівля воднем не буде такою глобальною, як ринок викопного палива, що існує сьогодні. Тим не менш, ці перспективи ведуть до того, що агентство називає «новою водневою дипломатією», особливо країнами з обмеженим потенціалом відновлюваних джерел, такими як Німеччина та Японія.

Нагадаємо, серед перспективних проєктів Укргідроенерго – будівництво потужностей з виробництва зеленого водню з використанням потенціалу гідроенергетичних об’єктів.

Нещодавно Укргідроенерго та Концерн Галнафтогаз підписали меморандум про співпрацю з метою реалізації водневої стратегії України, спрямованої на підвищення стабільності та незалежності енергосистеми країни. Документ визначає наміри щодо спільної бачення з розробки та реалізації проєктів виробництва, транспортування та продажу «зеленого» водню.

Меморандум дасть можливість пришвидшити інтеграцію України у проєкти, направлені на участь у «зеленому переході», а також забезпечить енергоресурсами інфраструктуру та громадян України.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото dw.com

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Поділитися: