Все буде Україна!

Олег Филипов: Наша робота нагадує мені роботу “бригади Форда”

Олег Филипов: Наша робота нагадує мені роботу “бригади Форда”

30-06-2020
Ми продовжуємо цикл публікацій про наших фахівців та їх професії у гідроенергетичній галузі. Сьогодні про особливості своєї роботи розповість інженер дільниці автоматики цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку ДніпроГЕС Олег Филипов.

- Олеже, чому сферою своєї діяльності ви обрали саме гідроенергетику?

- ДніпроГЕС для Запоріжжя - не просто підприємство, це - символ міста. Всі запорожці усвідомлюють значну роль, яку відіграє наша гідроелектростанція для енергосистеми країни, але мало хто замислюється над тим, яка “магія” відбувається всередині станції. Мені пощастило - мій батько працює водієм на ДніпроГЕСі, тому з самого дитинства я мав можливість спостерігати за тим, як енергія води перетворюється в електроенергію і робить життя мешканців нашого міста більш комфортним. Відтоді я бачив себе лише гідроенергетиком, професіоналом своєї справи у цій галузі.

На сьогодні, на жаль, молоді мало відомо про специфіку роботи в гідроенергетиці, тому у підростаючого покоління складається хибне враження, що це якась нецікава, неперспективна робота. Насправді це не так.

- А як щодо вибору професії?

- Щоб відповісти на це запитання, треба трохи розповісти про особливості моєї роботи. Вважаю, що робота моєї бригади є найінтелектуальнішою на підприємстві. Процес виробітку електроенергії на станції автоматизовано, адже ми йдемо у ногу з часом. Простіше кажучи, щоб запустити роботу гідроагрегату, оператору достатньо лише натиснути кнопку. Часом навіть може видатись, що двигун автомобіля важче завести, ніж запустити роботу гіганта гідроенергетики. А ось справна робота цієї автоматики повністю залежить від нас.

- Важливість і одночасно відповідальність такої роботи навіть важко уявити…

- Ми працюємо з мікропроцесорними приладами, які потребують відповідних знань, навичок і вмінь, але робота не тільки відповідальна, але й цікава. Ми повинні “бути на ти” з найскладнішою автоматикою.  Ми такі собі “люди-роботи”.

- Розкажіть, як проходить ваш звичайний день?

- Кожен день починається з перевірки стану апаратів та їх роботи за ніч. До найважливіших складових автоматики, яку ми обслуговуємо, відноситься регулятор швидкості, система збудження, система управління гідроагрегатом, протиаварійна автоматика та допоміжне обладнання. Якщо в роботі виникли якісь відхилення від норми чи, борони Боже, поломки, то їх усунення - наше першочергове завдання. Якщо ж до роботи обладнання зауважень немає, то ми займаємося плановими профілактичними роботами.

- Тобто, до кола ваших обов’язків входить не лише підтримка техніки на належному рівні, але й попередження негараздів, які можуть час від часу виникати?

- Так. Мені наша робота нагадує роботу “бригади Форда”. Це працівники, які відповідали за безперебійну роботу конвеєра, а тому, за задумом Генрі Форда, мали отримувати зарплатню лише тоді, коли відпочивали. В нас теж дещо схожа ситуація. Зазвичай ми працюємо за звичайним графіком, однак у разі виникнення екстрених обставин нас можуть викликати на роботу у будь-який день та час доби.

- Що ви можете порадити людям, які опинилися перед вибором майбутньої професії?

- Пораджу не боятися невідомого і обов’язково звернути увагу на гідроенергетику. Це - велика доброзичлива родина, в якій кожен відіграє певну роль, тому всі відносини будуються на взаємоповазі та взаємодопомозі. Гідроенергетика – не для ледарів, а для працьовитих та впевнених у собі людей, які зможуть отримувати гідну винагороду за свою працю. Гідроенергетика – це майбутнє.

Розмову вела Анжеліка Сільнова, пресслужба філії «Дніпровська ГЕС»

 

Читайте також:

Незвичайна професія гідроенергетиків - водолаз

Вадим невідомський: управління краном я б порівняв з відеогрою!

"Ми несемо світло людям" -  Костянтин Потапов

 

 

 

Поділитися: