Все буде Україна!

Олег Пащенко: росія продовжує брудну інформаційну війну навколо Каховської ГЕС

Олег Пащенко: росія продовжує брудну інформаційну війну навколо Каховської ГЕС

30-06-2023
Сьогодні директор Каховської ГЕС Олег Пащенко взяв участь в онлайн-конференції організованій спільнотою українців в Словенії для провідних ЗМІ та громадських організацій. 

 

У ході обговорення маніпуляційних інформаційних закидів зі сторони росії щодо руйнації станції через зовнішнє втручання, директор ГЕС зазначив, що для того, щоб зруйнувати будівлю Каховської ГЕС необхідно було щонайменше тричі вдарити пʼятиста кілограмовими бомбами в одну й ту саму точку:

«Нагадаю, що станція будувалась у післявоєнні роки  і була розрахована на ядерний удар. Тому ми переконані, що причиною руйнації будівлі та водозливної греблі став підрив зсередини, за допомогою заздалегідь закладеної ворогом вибухівки. Маса вибухівки могла бути від сотень до тисяч кілограм.

Під час відходу з лівого берега вони підірвали мостовий перехід в районі 26-28 затворів. Гребля тоді вистояла бо була зовнішня закладка вибухівки. Це наглядний приклад для розуміння, які вибухи вона могла витримати».

Що стосується планів по відновленню зруйнованої станції Олег Пащенко зазначив, що відразу після деокупації буде розпочато реалізацію проєкту з будівництва тимчасових гребель на рівні верхнього та нижнього б’єфів Каховського гідровузла, що дозволить за рік-півтора наповнити водосховище до відмітки 12,7 метрів та дасть можливість відновити водозабори для охолодження Запорізької АЕС та відновлення водопостачання в чотирьох областях України. 

«На цих тимчасових греблях (перемичках) буде враховане відновлення дорожнього сполучення та комунікацій між лівим та правим берегом, та відкриє короткий шлях від Херсону до Ялти», - розповів директор Каховської ГЕС.

Стосовно повідомлень у міжнародних ЗМІ про рівень підняття рівня води Каховського водосховища напередодні вибуху, Олег Пащенко зазначив, що це однозначно наративи російських ЗМІ: 

«Персонал Каховської ГЕС не був присутній на станції від жовтня 2022 року і жодним чином впливати на роботу гідроспоруд та регулюванні стоку Дніпра ми не могли. Тому говорити про те, які були рівні біля ГЕС ми не можемо. Слід зазначити, що російські військові використовували  ГЕС як фортифікаційну споруду і не дотримувались правил експлуатації водосховищ, як під час весняної повені, так і під час посушливих періодів. Коли потрібно було перекривати затвори вони їх відкривали, коли необхідно було відкривати – закривали і використовували це як маніпуляцію, звинувачуючи в цьому Україну».

У свою чергу український журналіст Дмитро Тузов, детально і на прикладах публікацій центральних телеканалів та видань росії показав, яку брудну інформаційну політику веде ворог та які маніпуляції він застосовує в своїх наративах, зокрема, на прикладі підриву Каховської ГЕС. Він також зазначив, що зафіксовано заклики з центральних телеканалів росії до руйнацій важливих інфраструктурних об’єктів України. 

«Вони публікують фото та відео вбивств мирного населення, у тому числі дітей, як методи досягнення цілей у цій війні проти України. Не сумніваюсь, що теракт на Каховській ГЕС був спланований і тексти для ЗМІ писались заздалегідь, але коли вони побачили результати катастрофи та кількість жертв, почали змінювати та плутатись в своїх виступах і публікаціях», - резюмував Дмитро Тузов.

Пресслужба Укргідроенерго


 

Поділитися: